Un atac al Israelului si al SUA impotriva Iranului este legal?

Sambata, 14 Aprilie 2012, ora 08:07
2772 citiri
Un atac al Israelului si al SUA impotriva Iranului este legal?
Foto: The Guardian

Pe plan mondial, specialistii in drept international analizeaza legalitatea unui atac asupra Iranului de catre Israel si Statele Unite. Parerile acestora sunt impartite: unii considera ca un atac ar constitui un drept la auto-aparare, insa altii sunt de parere ca nu exista iminenta unei ofensive din partea Iranului.

In timp ce oficialii americani si israelieni cantaresc perspectivele unui atac militar asupra Iranului, criticii acestei initiative considera ca orice atac ar fi impotriva dreptului international, potrivit The Guardian.

Loviturile militare depind foarte mult de discutiile care vor avea loc in acest week-end la Istanbul, intre marile puteri si Iran.

Liderii israelieni spun ca un atac ar putea veni in cateva luni, daca negocierile diplomatice vor esua. Barack Obama este mult mai prudent, el declarand ca "optiunea militara" ramane pe masa, daca sanctiunile nu reusesc sa convinga Iranul sa renunte la realizarea armelor nucleare.

Daca agentiile de informatii cauta dovezi privind armele atomice, autoritatile judiciare incearca sa gaseasca o cale legala pentru atac, in cazul in care acesta ar avea loc.

"Statele Unite si Israelul ar putea invoca o lege de drept international referitoare la 'auto-aparare', precum si articolul 51 din Carta Natiunilor Unite", a spus Alan Dershowitz, un jurist renumit.

Scepticii afirma insa ca dreptul international permite o actiune militara doar ca raspuns la un atac militar. Unii analisti spun ca nu este nicio amenintare iminenta, din cauza ca Casa Alba a afirmat ca nu exista vreo dovada ca Teheranul ar dezvolta o arma nucleara.

Altii sustin ca motivele pentru un atac militar asupra Iranului au fost indeplinite, din cauza ca SUA si Israelul sunt sub atacul "organizatiilor teroriste", finantate de catre Teheran.

"In scopul de a pastra dreptul international, trebuie sa-l aparam. Cred este necesar sa-l aparam impotriva statelor care au intentii ostile, precum Iranul si Coreea de Nord", a spus Anthony D'Amato, profesor de drept international la Universitatea Northwestern.

Punctul de vedere al lui D'Amato este contestat de catre alti specialisti in drept international.

"Ideea ca Statele Unite este sub amenintarea iminenta a Iranului este absurda. Nu este absurd ca Israelul se gaseste sub amenintarea Teheranului. Dar ea nu este iminenta", a declarat Bruce Ackerman, profesor de drept international la Universitatea Yale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Israelul, sfătuit să atace locurile de lansare a rachetelor Iranului. Teheranul ar putea avea o bombă nucleară în câteva luni, avertizează analiștii
Israelul, sfătuit să atace locurile de lansare a rachetelor Iranului. Teheranul ar putea avea o bombă nucleară în câteva luni, avertizează analiștii
Premierul israelian Benjamin Netanyahu poate simți că se confruntă cu o dilemă imposibilă după neutralizarea cu succes a atacului cu rachete și drone al Iranului din weekend....
#legalitate atac SUA Iran, #conflict israel iran, #iminenta atac Israel, #atac Israel Iran , #razboi