Un posibil razboi intre sunniti si siiti, anuntat de Turcia

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 21:54
3613 citiri
Un posibil razboi intre sunniti si siiti, anuntat de Turcia
Foto: euronews.net

Turcia avertizeaza asupra unui posibil Razboi Rece interetnic, in Orientul Mijlociu, intre sunniti si siiti, pe fondul tensiunilor din intreaga regiune.

Atentionarea a fost lansata miercuri de Turcia, considerata un centru de putere in Orientul Mijlociu, prin vocea ministrului de Externe, Ahmet Davutoglu, citat de agentia Reuters, inaintea plecari spre Iran, stat majoritar siit.

"Trebuie sa spun deschis ca exista intentii de declansare a unui Razboi Rece in regiune. Suntem deteminati sa prevenim un astfel de conflict. Tensiunile interetnice din regiune ar reprezenta o sinucidere pentru intreaga zona", a declarat oficialul turc.

"Turcia este impotriva tuturor polarizarilor, in sensul politic al tensiunilor iraniano-arabe sau in sensul formarii unor aparente axe de putere. Acesta va fi unul dintre mesajele cruciale pe care le voi duce la Teheran", a continuat Davutoglu.

Turcia este un stat majoritar sunnit care se invecineaza cu Iran, Irak si Siria si a incercat sa joace un rol moderator, in timp ce Iranul majoritar siit si puterea regionala Arabia Saudita, majoritar sunnita, au incercat sa capete cat mai multa influenta in Orientul Mijlociu, dupa schimbarile ce au avut loc aici ca urmare a revoltelor Primaverii Arabe.

Ministrul de Externe turc va purta negocieri la Teheran, pe seama programului nuclear al Iranului, dar si al progreselor din Irak si Siria.

SUA si Uniunea Europeana au intensificat presiunile asupra Iranului, pe masura ce diplomatii europeni au cazut de acord sa interzica importurile iraniene de petrol, iar Washingtonul si-a trimis secretarul Trezoreriei in Asia, pentru a discuta noi sanctiuni.

Iranul a amenintat ca va lua masuri daca marina americana va deplasa un portavion in Golf, in cea mai agresiva declaratie a Teheranului din ultimele saptamani, dupa sanctiunile financiare anuntate de SUA si UE.

Davutoglu a declarat ca Turcia este cu inversunare impotriva unor noi tensiuni intre siitii si sunnitii din regiune, dar si impotriva tensiunilor anti-Iran sau orice fel de tensiuni ce ar putea aparea in zona Golfului.

Oficialul turc a dat exemplul Irakului, care este divizat pe regiuni etnice. Astfel, kurzii si-au consolidat autonomia in nord, Siitii domina sudul si Bagdadul, in timp ce sunniti ar putea sa-si instaleze influenta in regiuni autonome din centru si din vest.

"Nimeni nu ar trebui sa faca greseli in aceste tari. Nimeni nu ar trebui sa actioneze cu convingerea ca o ideologie, o secta, o etnie ar putea sa domine in orice tara, cum a fost cazul in trecut. Societatile din regiune doresc un nou acord politic", a concluzionat minstrul Davutoglu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Turcia avertizari, #Razboi Rece sunniti siiti, #Turcia avertizari razboi, #sunniti siiti , #razboi