Un sovietic a salvat lumea de la Al Treilea Razboi Mondial, in criza din Cuba

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 23:01
13144 citiri
Un sovietic a salvat lumea de la Al Treilea Razboi Mondial, in criza din Cuba
Foto: Daily Mail

In timpul crizei rachetelor din Cuba din octombrie 1962, lumea si-a tinut respiratia deoarece URSS-ul si Statele Unite au fost la un pas sa declanseze Al Treilea Razboi Mondial. Vasili Arkhipov, comandantul flotei de submarine sovietice, a fost omul care a dat dovada de intelepciune si astfel un razboi nuclear a fost evitat.

Un documentar realizat de televiziunea britanica Channel 5 releva faptul ca un singur om, un fost comandant sovietic, a reusit acum 50 de ani sa impiedice dezlantuirea celui de-Al Treilea Razboi Mondial, potrivit Daily Mail.

Filmul spune povestea petrecuta intr-un punct culminant al Razboiului Rece, cand nebunia celor doua tabere ar fi putut starni un razboi nuclear, la cea mai mica provocare. Atunci, patru submarine sovietice navigau in secret in Cuba.

Doar o mana de oameni de la bordul navelor stiau ca au in dotare arme nucleare, fiecare cu puteri asemanatoare celor lansate de americani la Hiroshima si Nagasaki in 1945.

Vasili Arkhipov, care se gasea intr-un submarin sovietic de tipul B59, era unul dintre acestia. Cum submersibilele se apropiau de Cuba, elicopterele, avioanele si navele de lupta americane scrutau oceanul in depistarea submarinelor sovietive.

Intr-un joc de-a soarecele si pisica, nu a trecut mult timp pana cand un submarin a fost descoperit. Submarinul lui Arkhipov a trebuit sa faca o scufundare de urgenta. Timp de o saptamana acesta a ramas sub apa.

Marina americana incepuse vanatoarea, incercand sa forteze submarinele sovietice sa revina la suprafata. Armata Statelor Unite nu avea idee ca la bordul submersibilelor inamice se gaseau arme, care erau capabile sa distruga intreaga lor flota.

Americanii au lansat torpile de avertizare, iar sovieticii au crezut ca au fost atacati. Capitanul lui B59, Valentin Savitsky, a fost convins ca razboiul nuclear a inceput. Dar, Arkhipov, in calitate de comandant al flotei nu a aprobat declansarea atacului.

A fost o miscare umilitoare, dar una care a salvat lumea. Submarinele sovietice au fost nevoite sa se intoarca acasa. Vaduva lui Arkhipov a fost mandra de el. "A fost omul care a impiedicat un razboi nuclear".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#criza rachetelor Cuba 1962, #confruntarea URSS SUA Cuba, #al treilea razboi mondial, #evitarea razboiului nuclear Cuba , #razboi
Comentarii