11 avioane militare ruse interceptate de NATO in apropierea spatiului aerian UE

Miercuri, 18 Martie 2015, ora 17:41
7916 citiri
11 avioane militare ruse interceptate de NATO in apropierea spatiului aerian UE
Foto: Airplane Pictures

Avioane de razboi NATO au fost trimise sa intercepteze si escorteze 11 avioane militare rusesti in noaptea de marti spre miercuri, in spatiul aerian al statelor baltice, un incident care aminteste de Razboiul Rece.

Avioanele rusesti zburau cu transponderul (sistemul care permite difuzarea unui cod ce semnaleaza ca este un avion civil sau militar) oprit, la ora 22.30, in apropierea Lituaniei si Letoniei, doua state membre UE si NATO, relateaza Daily Express in pagina electronica de miercuri.

Avioane de vanatoare NATO trimise sa identifice aeronavele au descoperit ca era vorba despre "doua avioane de transport de tip An-26, un An-12 si un grup de alte opt aeronave, inclusiv avioane de vanatoare de tip Su-27 si Su-34" a declarat un purtator de cuvant al Ministerului lituanian al Apararii.

"Avioanele rusesti aveau transponderele oprite, nu au prezentat planuri de zbor si au refuzat sa intre in contact", potrivit agentiei Baltic News Service (BNS).

Aeronavele se indreptau dinspre Rusia, peste Marea Baltica, spre enclava rusa Kaliningrad.

Avioane de vanatoare italiene de tip Typhoon din cadrul misiunii NATO de patrulare aeriana in spatiul aerian baltic au fost trimise sa efectueze operatiunea de interceptare, de la baza Siauliai din Lituania.

Presa de la Riga scria ca avioanele rusesti de razboi "au fost detectate in apropierea apelor teritoriale letone", cel mai recent incident dintr-o serie de incursiuni in apropierea statelor UE.

Misiunea de patrulare vizeaza sa consolideze apararea Estoniei, Letoniei si Lituaniei, trei foste republici sovietice ocupate de trupele lui Iosif Stalin in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Incidentul din noaptea de marti spre miercuri are loc in contextul in care Vladimir Putin - care a reaparut luni in public dupa zece zile de absenta misterioasa - a ordonat fortelor armate rusesti sa efectueze multiple exercitii si manevre de razboi

Exercitiile rusesti prevad stationarea unor sisteme de rachete de tip Iskander in Kaliningard si mobilizarea unor bombardiere nucleare strategice de tip Tu-22M3 (Backfire potrivit clasificarii NATO) in Peninsula ucraineana Crimeea, anexata de Moscova anul trecut, pe care Rusia le-a confiscat Ucrainei in urma cu un an.

Flota rusa de Nord a fost plasata in alerta de lupta saptamana aceasta, in cadrul unor exercitii la care iau parte aproximativ 38.000 de militari, 41 de nave, 15 submarine si 110 avioane.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#avioane Rusia interceptate NATO, #avioane militare ruse Marea Baltica , #Rusia