Ambasadorul rus: Daca exista un interes national al Romaniei, Rusia este gata sa il sustina

Luni, 09 Mai 2016, ora 10:46
24097 citiri
Ambasadorul rus: Daca exista un interes national al Romaniei, Rusia este gata sa il sustina
Foto: Ziare.com

Ambasadorul Rusiei in Romania, Oleg Malginov, declara intr-un interviu ca evolutia relatiilor din Romania si tara sa depinde de depasirea de catre cea dintai a pauzei de dialog la nivel inalt si de ce anume este gata sa spuna, adaugand ca "daca exista un interes national, Rusia este intotdeauna gata sa il sustina".

Malginov vorbeste despre importanta zilei de 9 mai - "data cand trupele sovietice au luat Berlinul", "data cand trupele sovietice au luat Praga" si "data sfarsitului nazismului", in interviul acordat 6TV, redat in Adevarul.

De ce trebuie sa stam cu ochii pe Ucraina pe 9 mai

In Ucraina a reinviat ideologia lui Bandera, aliat al nazismului

El apreciaza ca una dintre lectiile date de intamplarile de acum 71 de ani este ca "democratia formala nu da imunitate unor asemenea regimuri totalitare", "pentru ca nazistii au ajuns la putere pe cale democratica in Germania".

"Adica, in societate trebuie sa existe un antidot impotriva unor asemenea ideologii naziste", spune ambasadorul rus.

El precizeaza ca il ingrijoreaza "atunci cand in tarile baltice, cu sustinerea clasei politice si a tinerilor, se organizeaza marsurile fostilor legionari SS", "faptul ca in Ucraina a reinviat ideologia lui Bandera, ai carui oameni au fost aliatii lui Hitler si ai nazistilor si pe mainile carora s-a varsat sangele polonezilor, evreilor, belarusilor, rusilor si ucrainenilor insisi".

Moscova avertizeaza Ucraina ca merge pe "calea nazismului"

"Si mi se pare mie ca, in primul rand, reactia Europei, la toate faptele acestea este destul de flasca. (...) Eu cred ca contracararea nazismului este una dintre miscarile care ne unesc acum si care trebuie sa ajute Europa sa-si determine viitorul. Si vorbind de Europa, eu inteleg Europa "mare"", spune diplomatul rus.

Regele Mihai a primit cea mai mare distinctie a Uniunii Sovietice

Intrebat cum evalueaza contributia Romaniei la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Malginov a vorbit despre importanta momentului 23 august 1944 si regele Mihai.

"Stiti ca eu ma aflu aici mai mult de patru ani si mi se pare ca nu este destul de apreciat rolul regelui Mihai si a pasului lui curajos si hotarat. Practic, pasul lui curajos, in multe sensuri a salvat Romania, a asigurat faptul ca Romania a incheiat razboiul in coalitia antihitlerista. (...) Regele Mihai a primit cea mai mare distinctie, a Uniunii Sovietice, Ordinul Victoriei. Si nu uitam niciodata lucrul acesta", a spus Malginov.

Intrebat care este pozitia Rusiei privind incetarea efectelor pactului de neagresiune germano-sovietic (Ribbentrop-Molotov) din 23 august 1939, in ceea ce priveste Bucovina de Nord si Basarabia, ambasadorul a raspuns ca "noile concluzii de drept international ale razboiului au fost rezumate in acordurile incheiate dupa razboi, in Carta Natiunilor Unite, precum si in documentele Organizatiei pentru Securitate si Cooperare, care si dau raspunsurile" la intrebare.

Daca exista un interes national, Rusia este intotdeauna gata sa il sustina

Privind relatiile actuale dintre Romania si Federatia Rusa, Malginov a spus ca tara sa este deschisa pentru dialog, care se pastreaza cu Romania, dar la un nivel foarte scazut.

"Nu a fost initiativa Rusiei sa fie inghetate contactele la nivelul politic inalt. In principiu credem ca contactele dintre conducerea Rusiei si conducerile altor tari sunt foarte benefice. Destul de multe tari europene au pastrat dialogul cu Rusia, la nivel inalt. Totul depinde de faptul daca conducerea Romaniei ar dori sa depaseasca aceasta pauza si de ce anume este gata sa spuna. Adica daca exista un interes national, Rusia este intotdeauna gata sa il sustina", a declarat Malginov.

Intrebat despre relatia cu NATO, diplomatul rus a apreciat ca "au fost unele convorbiri grele, care nu au dat rezultate, privind dezvoltarea infrastructurii NATO inspre granitele Rusiei" si "din pacate, aproape ca nu a fost un dialog constructiv, in ceea ce priveste sistemele antiracheta".

Rusia ameninta iar: Luam masuri pentru contracararea sistemelor antibalistice NATO

"Dar institutia Consiliului Rusia-NATO a fost una folositoare, care permitea sa fie evitate unele evolutii ale situatiilor mai putin asteptate. Nu a fost Rusia cea care a intrerupt lucrarile consiliului. Rezultatul lipsei contactelor a fost o inmultire a intrebarilor. Tocmai in luna aprilie si-a reluat activitatea Consiliul Rusia-NATO. Este destul de devreme sa facem evaluari a ceea ce se intampla. Vom vedea. Vom vedea, pentru ca lucrurile pot fi facute doar pe baza respectului reciproc si a interactiunii egale in drepturi. In momentul de fata, dupa cum inteleg eu, este o discrepanta, destul de mare, in evaluarea situatiei", a declarat el.

Piata din Rusia are un volum foarte mare

Despre cooperarea economica cu Romania, Malginov a spus ca, inainte de 2014, volumul schimburilor comerciale dintre cele doua tari a depasit cinci miliarde de dolari, dar "acum, din pacate, dinamica este una negativa", comertul fiind "foarte limitat de sanctiuni".

"Practic, Romania pierde piata din Rusia. Practic, ceea ce se pastreaza este Renault, care nu este tocmai o companie din Romania. (...) Sanctiunile vor fi ridicate, dar nu o sa se dezvolte lucrurile foarte repede, dupa aceasta. (...) Nu stiu cine a pierdut mai mult, pentru ca, pentru Romania piata din Rusia totusi, ca potential, a avut un volum foarte mare. Tocmai pentru industria din Romania. Am calatorit aici, am fost in vizita in unele uzine, din Romania, care se mai misca un pic. Contactele cu consumatori din Rusia ar putea sa le sustina. Dar...", a mai spus diplomatul.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#ambasadorul rus relatii Romania, #relatii Romania Rusia ambasador , #Rusia