Ambasadorul Rusiei, despre scutul de la Deveselu: Am primit asigurari ca e indreptat contra Iranului, noi credem altceva

Miercuri, 21 Septembrie 2016, ora 23:19
9796 citiri
Ambasadorul Rusiei, despre scutul de la Deveselu: Am primit asigurari ca e indreptat contra Iranului, noi credem altceva
Foto: Arhiva Ziare.com

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Valeri Kuzmin, a declarat ca tara sa considera scutul de la Deveselu ca fiind un pericol, in ciuda asigurarilor primite de la NATO ca este un sistem pur defensiv, si a explicat de ce.

"Noi am fost intotdeauna impotriva acestui scut. Ni s-a spus: 'Stati linistiti, nu este indreptat impotriva dumneavoastra!'. Am primit asigurari ca este indreptat contra Iranului. Atunci noi am spus asa: 'Daca nu este indreptat impotriva noastra, noi credem altceva'. (...) Dupa parerea noastra, in acele lansatoare pot fi puse rachete cu raza medie de actiune care pot primi incarcatura nucleara", a aratat Kuzmin, intr-un interviu acordat TVR 1.

Scutul de la Deveselu: Rusia acuza SUA ca fac un joc "foarte periculos"

Potrivit ambasadorului, Rusia are informatii ca in rachetele scutului de la Deveselu pot fi incarcate focoase nucleare.

"Cum a spus presedintele rus Vladimir Putin intr-un interviu recent, noi avem aceasta informatie ca in acele rachete, din acel scut, pot fi incarcate focoase nucleare. Eu pot sa va asigur ca in curand in aceste lansatoare pot fi incarcate rachetele cu focoase nucleare. Va asigur ca nu exista niciun osbstacol de realizare a acestui plan.

Daca Romania ne asigura ca acest scut nu va fi folosit in modul acesta, eu accept mesajul trimis, dar din pacate, pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale, asta nu este suficient. Trebuie sa existe niste acorduri interguvernamentale obligatorii", a detaliat diplomatul rus.

Avem scut la Deveselu: Putin ameninta si vorbeste despre o cursa a inarmarii (Video)

Valeri Kuzmin a vorbit si despre relatiile dintre Rusia si NATO, recunoscand ca in ultima perioada "s-au agravat mult".

"Sunt de acord, din pacate in ultimul timp relatiile dintre Rusia si NATO s-au agravat mult. Romania s-a trezit, se poate spune asa, in centrul acestor dificultati fiindca pe teritoriul Romaniei sunt amplasate lansatoare terestre ale sistemului strategic american de aparare antiracheta.

Aceasta complicare a relatiilor, daca vreti, nu este legata numai de amplasarea rachetelor la Deveselu sau de planurile privind intarirea flancului estic al NATO care sunt discutate activ si care chiar sunt initiate la Bucuresti. Din pacate acest proces este foarte lung. El a inceput la sfarsitul anilor '90, acum aproape 20 de ani, cand, in pofida asigurarilor anterioare date Rusiei, liderii NATO au trecut la infaptuirea strategiei de extindere a Aliantei, de apropiere a zonei de responsabilitate a NATO de frontierele Federatiei Ruse", a precizat ambasadorul rus.

Propaganda rusa contraataca: Scutul antiracheta de la Deveselu - o cheltuiala inutila, nu va functiona

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#ambasador rus scut Deveselu, #Rusia scut Deveselu amenintare , #Rusia