Aplauze pentru dusmanul dusmanului meu

Autor: Ciprian Apetrei - profesor, jurnalist
Vineri, 25 Mai 2018, ora 08:12
8797 citiri

O doamna de origine rusa care sta in Franta, casatorita cu un francez, a carei familie este din Crimeea, mi-a spus ca anexarea acestui teritoriu de catre Rusia este un lucru bun. Pentru ortodoxie.

- Pai si ucrainienii nu sunt tot ortodocsi?

- Ba da, dar de cand au devenit proeuropeni, bisericile si manastirile ortodoxe sunt foarte atacate. Mai ales de catre catolici.

- Anexarea nu a fost incorecta pentru ucrainieni?

- Poate ca da. Dar oricum proeuropenii din peninsula au plecat dupa aceea la Kiev si si-au gasit usor de lucru.

Ca sa fie sigura ca nu pateste nimic, prefera sa ajunga acasa prin Moscova in loc de Kiev, desi drumul este mai lung si mai scump.

O doamna din Romania, cu vederi progresiste, dedicata cauzei palestiniene, mi-a spus de curand: Intifadele, rachetele care zboara in Israel, atentatele sinucigase care vizeaza evrei, copiii folositi ca scut uman etc. nu au nicio legatura cu palestinienii.

Sunt niste arabi care le fac, pentru Jihad. Palestinienii sunt blanzi, protesteaza pasnic si, fara motiv, din cand in cand, evreii cei rai ii impusca.

Ambele persoane au studii superioare, un nivel oarecare de cultura, au experienta lumii libere. Au acces la informatie. Pot sustine un dialog pe temele fata de care nu sunt fanatice.

Dar totul se rupe cand se ajunge la propaganda. In acest moment, le sclipesc ochii si li se strang pumnii. In fata lor, persoana amabila cu care discutau devine un pericol. Dusmanul. Pe care poate ca nu il doboara personal, dar macar ii apreciaza pe cei care o fac. Oricat ar fi ei de violenti.

Aplauzele pentru terorism, de orice fel ar fi el, sunt victoria asupra optimismului fata de conditia umana.

Text aparut si pe Marginalia.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Rusia anexare Crimeea, #conflict Israel Palestina , #Rusia