Ar trebui ca Lenin sa fie ingropat iar mausoleul distrus?

Sambata, 22 Ianuarie 2011, ora 16:52
2063 citiri
Ar trebui ca Lenin sa fie ingropat iar mausoleul distrus?
ipedia.ro

Aniversarea mortii lui Lenin a stat si anul acesta sub semnul controversatelor teme legate de ingroparea acestuia. Atat sustinatorii, cat si adversarii inhumarii fostului lider comunist au argumente pro si contra in legatura cu mutarea trupului din mausoleu.

"Lenin este o controversata personalitate politica, iar plasarea lui ca figura emblematica in inima capitalei tarii este absolut ridicola", este de parere Vladimir Medinskiy, parlamentar care a lansat o noua discutie publica pe aceasta tema. El sustine ca o astfel de dezbatere trebuie sa aiba loc de fiecare data si nu ascunde parerea personala ca Mausoleul lui Lenin din Piata Rosie reprezinta o blasfemie la adresa democratiei, scrie Deutsche Welle.

Mausoleul ideologiei terorii sovietice

Si seful organizatiei "Memorial", Arseni Roginski, crede ca dezbaterile pe aceasta tema au trecut de momentul ipotezelor si ar trebui ca actiunea sa ia locul acestora. El spune ca trupul lui Lenin ar trebui sa fie ingropat, dar nu neaparat din cauza mausoleului care nu corespunde traditiilor rusesti. Liderul sovietic a fost un membru fondator al statului totalitar sovietic si nu merita asemenea privilegii.

"Lenin are o responsabilitate mare pentru teroarea in masa de la inceputul puterii sovietice. El este un ideolog si un coordonator principal al acestei terori", a reclamat aparatorul drepturilor omului, Roginski.

"Subiectul este demult in faza dezbaterilor ascunse si nu ar mai trebui sa constituie o tema tabu. Dar asta nu inseamna neaparat ca Lenin ar trebui ingropat". Aceasta este pozitia presedintelui Consiliului Prezidential pentru Drepturile Omului, Mihail Fedotov.

Fostul presedinte Mihail Gorbaciov crede ca Lenin, mai devreme sau mai tarziu, va fi ingropat, insa decizia va trebui sa fie luata de comunitate fara actiuni de presiune publica.

Lenin a murit pe 21 ianuarie 1924. Dupa ce trupul a fost expus timp de 5 zile pentru ca publicul sa-si ia ramas bun, a fost mutat in mausoleul construit special in Piata Rosie. Creierul este pastrat separat la "Institutul Creierului" din Moscova.

"Pe cine deranjeaza? Nu are decat sa stea acolo"

Discutiile pe aceasta tema a ingroparii lui Lenin si a demolarii mausoleului au inceput imediat dupa destramarea Uniunii Sovietice in 1991 si continua si azi. Atitudinea autoritatilor fata de acest subiect este rezervata. Seful cancelariei prezidentiale, Vladimir Kojin, nu a ezitat sa raspunda, de fiecare data cand a fost intrebat, ca nu se are in vedere niciun plan de mutare al trupului lui Lenin din mausoleu.

"Orice decizie legata de acest subiect nu va face altceva decat sa imparta societatea in doua", sunt cuvintele lui Kojin.

"Pe cine deranjeaza? Nu are decat sa stea acolo. Aceasta discutie nu va putea fi reglata decat atunci cand toate lucrurile din tara vor fi in ordine. Atunci vom putea discuta linistiti si vom putea lua o decizie", a grait fostul vicepremier Mihail Poltoranin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Lenin moarte comunism, #Lenin Uniunea Sovietica, #mausoleu Lenin , #Rusia
Comentarii