Atentat cu bomba pe un aeroport din Moscova - zeci de morti (Video)

Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 16:41
12145 citiri
Atentat cu bomba pe un aeroport din Moscova - zeci de morti (Video)
Foto: Russia Today

Zeci de persoane au murit, iar aproximativ 170 au fost ranite dupa ce un atentator sinucigas a provocat o explozie pe aeroportul Domodedovo, unul dintre cele mai aglomerate din Moscova. Numarul victimelor poate creste in fiecare minut, multe persoane fiind grav ranite in urma incidentului.

Presa rusa a relatat initial ca ar fi vorba de cel putin un dispozitiv exploziv, informeaza BBC. Ulterior, o sursa din politie a declarat pentru Interfax ca a fost gasit pe aeroport capul atacatorului sinucigas, iar acesta era un barbat cu varsta de 30-35 de ani, cu figura de arab.

Politistii cauta in prezent alti trei suspecti in acest caz, acestia fiind cei care l-au dus la aeroport pe sinucigas. Se pare ca serviciile secrete ruse aflasera ca se pregateste un atentat la aeroport, iar cei trei sunt cautati de autoritati.

La ora 19.00 numarul mortilor se ridica la 35, informeaza AFP. Agentia de presa Ria Novosti. Potrivit BBC, 76 de persoane au fost spitalizate in urma incidentului, iar zeci de persoane sunt grav ranite.

Politistii rusi au gasit capul teroristului de la aeroportul din Moscova

Luni seara, o parte din aeroportul Domodedovo a fost redat folosintei, zona in care s-a produs explozia fiind izolata de autoritati.

Potrivit unor surse oficiale citate de Interfax, printre victime se afla un cetatean britanic si mai multi cetateni straini. Reprezentantii Ministerului de Externe roman au anuntat ca pana in prezent nu exista informatii oficiale care sa arate ca exista romani intre victimele atentatului.

Oamenii sunt evacuati, iar lucratorii de la aeroport au spart un zid de caramida langa zona bagajelor pentru a permite pasagerilor sa paraseasca zona de explozie. Din cauza fumului dens actiunile de salvare sunt ingreunate, a declarat un purtator de cuvant al ministerului Sanatatii.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a convocat o intalnire de urgenta cu Procurorul General, seful Comitetului de Investigatii si ministrul Transporturilor si si-a anulat deplasarea la Forumul Economic Davos care se desfasoara in aceste zile din pricina atentatului.

Traian Basescu a transmis condoleante lui Dmitri Medvedev in urma atacului de la Moscova

Prim-ministrul Vladimir Putin a fost informat cu privire la explozia de la Moscova, a declarat secretarul de presa al sefului guvernului rus, Dmitri Peskov: "Putin a fost informat despre explozie in timpul reuniunii dedicata problemelor din sectorul bancar al tarii", a spus oficialul. Premierul a cerut ministrului pentru dezvoltare sociala, Tatyana Golikova, sa pregateasca un decret prezidential pentru acordarea de ajutoare financiare familiilor celor ucisi in explozie.

Atentatorul, originar din Caucazul de Nord?

Trei barbati sunt cautati in legatura cu atentatul de pe aeroportul din Moscova, a declarat o sursa pentru Interfax. Autorul atentatului sinucigas de pe aeroportul din Moscova ar fi fost originar din Caucazul de Nord.

S-au luat masuri sporite de securitate la toate aeroporturile din Rusia, pentru a preveni un nou atac, iar pasagerii sunt atent supravegheati in aeroporturi.

Kamikazele se afla in zona foarte aglomerata a salii de asteptare. Cu putin timp inainte de a detona incarcatura, pe Domodedovo aterizasera avioane de la Dusseldorf, Odesa si Londra.

Autoritatile sustin ca puterea exploziei a fost echivalenta cu 5 pana la 10 kilograme de de trinitrotoluen (TNT), iar bomba avea in structura sa elemente metalice pentru a-i mari eficienta.

Aeroportul se afla la 40 de kilometri de centrul orasului si este intens frecventat de expati si turisti, a declarat Steve Rosenberg, corespondentul BBC de la Moscova.

Politia din Moscova verifica si metroul si alte locuri aglomerate, intr-o incercare de a dejuca alte posibile atacuri. De asemenea, securitatea a fost sporita pe aeroporturile Vnukovo si Seremetievo.

Explozia a avut loc la ora locala 15.30, iar traficul pe aeroport a fost bulversat. Momentan au loc intarzieri si anulari ale curselor pe aeroport.

Zborurile care trebuiau sa aterizeze pe aeroportul Domodedovo din Moscova au redirectionate spre alte aeroporturi din Moscova, fie Vnukovo si Seremetievo.

Rusia, printre tintele preferate ale teroristilor in 2010

Pe 29 martie 2010 39 de oameni au murit, iar 70 au fost raniti grav intr-un dublu atentat comis de 2 femei-cecene kamikaze. Teroristii au lovit chiar in inima capitalei ruse, la doi pasi de Kremlin si de sediul serviciului federal de securitate.

Teroristii de la metroul din Moscova au fost identificati

La Moscova, cosmarul a inceput la ora 7.00 a zilei de 29 martie 2010, cand s-a produs prima explozie in statia de metrou Lubianka, in centrul orasului. Explozia s-a produs exact in momentul in care usile s-au deschis pentru ca oamenii sa urce in trenul de metrou.

La ora 7 si 40 de minute o noua explozie a zguduit statia Parcul Culturii, tot in centrul Moscovei. Panica s-a instalat rapid. Sute de oameni speriati ieseau de la metrou fara sa stie ce s-a intamplat.

Exploziile s-au produs la o ora de varf, cand in metroul din Moscova se afla aproximativ 500 de mii de oameni. Potrivit autoritatilor ruse, bombele au fost detonate de doua femei kamikaze, dintre care una era profesoara in Daghestan.

Imediat dupa atacuri, Moscova a intrat sub asediul politistilor si al fortelor speciale. Controalele s-au dovedit a fi eficiente, nu doar in capitala, ci si in imprejurimi. O bomba a fost descoperita pe o cale ferata, in zona Moscovei. Nici jumatate de ora mai tarziu, o centura cu explozibili, intacta, a fost gasita in statia de metrou Parcul Culturii, unde a avut loc ce de-a doua explozie.

Atentatele de la metroul din Moscova au fost revendicate de gruparea cecena Emiratul din Caucaz.

Atentate la Moscova: Doua explozii la metrou si o bomba pe calea ferata

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#explozie aeroport Moscova, #bomba Moscova kamikaze, #Domodedovo bomba explozie , #Rusia