Avion rusesc doborat de Turcia: Rusia acuza o provocare premeditata

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 18:34
2120 citiri
Avion rusesc doborat de Turcia: Rusia acuza o provocare premeditata
Foto: Hepta.ro

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune ca doborarea avionului rusesc militar de catre Turcia "seamana foarte mult cu o provocare premeditata".

Diplomatul de la Kremlin a subliniat ca Ankara nu a reusit sa comunice cu Rusia pe tema acestui incident, relateaza Russia Today.

"Avem indoieli serioase ca acest act a fost neintentionat. Seamana foarte mult cu o provocare premeditata", a declarat Serghei Lavrov.

Anterior, prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu a criticat Rusia pentru "atacuri asupra turkmenilor" in Siria, care potrivit Ankarei a precedat incidentul cu avionul doborat.

Avion rusesc doborat de Turcia Pilotul supravietuitor: N-am violat spatiul aerian, nu ne-au dat niciun avertisment

Ministrul de Externe rus a spus ca regiunea unde a avut loc incidentul nu este locuita numai de turkmeni, ci acolo se afla si sute de luptatori straini afiliati cu grupari teroriste cunoscute si depozite de arme si centre de comanda ale acestora.

"L-am intrebat (pe ministrul turc de Externe - n.red.), daca atentia ridicata a Turciei pentru aceasta regiune, inclusiv apelurile pentru crearea unei zone tampon acolo, a fost motivata de o dorinta de a salva aceasta infrastructura de la distrugere. Nu am primit niciun raspuns la aceasta intrebare", a spus Lavrov.

Acesta a criticat totodata NATO pentru ca nu a transmis condoleante Rusiei dupa pierderea pilotilor.

"Declaratii foarte ciudate au fost facute dupa o intalnire NATO ceruta de turci, in care nu s-a exprimat vreun regret sau condoleante si de fapt au fost menite sa acopere ce au facut fortele aeriene turce ieri (marti - n.red.). O reactie similara a venit de la Uniunea Europeana", a mai declarat ministrul rus de Externe.

Nu in ultimul rand, Lavrov a spus ca Rusia va reevalua relatiile bilaterale cu Turcia, dupa atacul de marti.

Diplomatul rus a mai precizat ca problemele de la granita turco-siriana ar putea fi rezolvate prin simpla inchidere a acesteia, asa cum a sugerat presedintele francez Francois Hollande, in timpul intalnirii cu presedintele american Barack Obama, de la Washington.

"Presedintele Hollande a sugerat masuri de a inchide granita turco-siriana pentru a opri fluxul de militanti si finantarea teroristilor. Este remarcabil ca presedintele Obama nu a reactionat la acest lucru.

Cred ca este o sugestie buna si ca in timpul vizitei de maine (joi - n.red.), presedintele Hollande ne va spune detalii. Suntem pregatiti sa luam in calcul aceste masuri. Multi spun ca sigilarea granitelor ar elimina efectiv amenintarea terorista din Siria", a mai subliniat Lavrov.

Avion rusesc doborat de Turcia: Unul dintre piloti a fost salvat

Avionul militar rusesc a fost doborat, marti dimineata, de catre fortele turce, la granita dintre Siria si Turcia, iar incidentul militar este de natura sa creeze noi tensiuni intre NATO si Rusia.

Turcia a doborat un avion rusesc - cinci lucruri pe care trebuie sa le stim

Ankara sustine ca aeronava de lupta a violat spatiul aerian al Turciei si ca pilotii au fost somati de mai multe ori inainte de a fi doborat avionul. Pe de alta parte, oficialii rusi spun ca aeronava de tip SU-24 nu a incalcat spatiul aerian al Turciei, aflandu-se pe cerul Siriei.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a raspuns incidentului cu un discurs dur, care ameninta Turcia cu repercusiuni, in vreme ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si-a anulat o vizita pe care o avea in program pentru miercuri.

Turcii au doborat un avion al Rusiei - vezi evolutia crizei si cele mai importante reactii

In ce priveste soarta pilotilor, unul dintre ei a fost ranit in urma catapultarii, iar apoi ar fi fost ucis de jihadisti, potrivit ambasadorului rus din Franta. In schimb, acesta a anuntat ca al doilea pilot a fost recuperat de armata siriana, iar ulterior a fost readus la baza rusa.

In plus, marti, un militar rus a fost ucis la granita dintre Turcia si Siria, dupa ce elicopterul in care se afla a fost atacat de rebelii sirieni, aparatul rus fiind intr-o misiune de salvare a pilotilor avionului doborat de fortele turce.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Serghei Lavrov atac avion premeditat, #Lavrov atac avion planuit, #avion rusesc militar doborat Turcia, #Lavrov avion doborat Turcia , #Rusia