Barroso il avertizeaza pe Putin sa respecte intelegerile cu Ucraina

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 21:05
2127 citiri
Barroso il avertizeaza pe Putin sa respecte intelegerile cu Ucraina
Foto: lifeinitaly.com

Seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a avertizat miercuri pe presedintele rus Vladimir Putin sa nu impuna noi restrictii comerciale impotriva Kievului.

"Avem temeri serioase in privinta adoptarii recente a unui decret de catre guvernul rus care propune impunerea de noi bariere comerciale intre Rusia si Ucraina", i-a scris Barroso lui Putin intr-o scrisoare facuta publica de catre Comisia Europeana, arata AFP citata de Channel News Asia.

"Consideram ca aplicarea acestui decret contravine concluziilor comune agreate si ca decizia va intarzia aplicarea masurilor din sectiunea economica a Acordului de Asociere", sustine Barroso.

Putin nu vrea Ucraina in UE: Scrisoare plina de amenintari, trimisa sefului Comisiei Europene

Scrisoarea vine ca raspuns la cererile exprimate de Putin ca Uniunea Europeana sa amendeze termenii Acordului de Asociere astfel incat interesele rusesti sa nu fie afectate. Intr-un efort de a menaja interesele comerciale rusesti, Uniunea Europeana a fost de acord sa tina negocieri trilaterale, cu Ucraina si Rusia, asupra implementarii acordului, nu si asupra termenilor.

Pe data de 12 septembrie, cele trei parti au fost de acord sa amane implementarea acordului pana la sfarsitul lui 2015, o masura prin care UE voia sa sprijine incheierea acordului de incetare a focului din estul Ucrainei.

Ca raspuns, Rusia a fost de acord sa nu modifice acordurile sale comerciale cu Ucraina. In scrisoarea sa, Barroso insista ca Acordul de Asociere este un acord bilateral cu Ucraina care nu poate fi schimbat la cererea unei a treia parti.

Acordul din 12 septembrie "a fost sprijinit de toti participantii", spune Barroso.

Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat acum 2 saptamani ca a semnat un decret care va afecta importurile din Ucraina, carora le vor fi impuse noi taxe. Decretul ar urma sa intre in vigoare daca Ucraina va implementa termenii comerciali din Acordul de Asociere cu UE inainte de sfarsitul lui 2015.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Barroso Putin avertisment decret, #Barroso Putin scrisoare restrictii, #Barroso Putin decret restrictii , #Rusia