Baze militare ruse intr-o tara UE? Reactia statului gazda

Autor: Ana Ilie
Marti, 10 Februarie 2015, ora 09:20
6310 citiri
Baze militare ruse intr-o tara UE? Reactia statului gazda
Foto: Ministerul Afacerilor Externe cipriot

Ciprul a negat rapoartele aparute in presa rusa la inceputul acestei saptamani, potrivit carora este pregatit sa inchirieze doua baze militare Rusiei. Statul Cipru este membru UE, nu si NATO.

"Nu se pune problema unor baze militare aeriene sau navale ruse pe solul Ciprului", a spus ministrul de Externe Ioannis Kasoulides, potrivit BBC.

Anterior, un cotidian rus apropiat Kremlinului a scris ca presedintele cipriot Nicos Anastasiades ar urma sa faca o oferta in cursul unei vizite oficiale la Moscova, la 25 februarie.

Intelegerea ar fi vizat baza aeriana de langa Paphos si o baza navala la Limassol, baze pe care Rusia le poate deja utiliza, temporar, pentru misiuni umanitare si, respectiv, realimentare.

Kasoulides a negat categoric orice posibilitate ca bazele sa fie inchiriate Rusiei, subliniind ca "nu a existat niciodata nicio cerere din partea Rusiei cu privire la asta".

Seful diplomatiei cipriote a aratat ca presedintele Anastasiades se refera la "reinnoirea unui acord de cooperare militara cu Rusia, ce consista in mentinerea echipamentului militar vandut Ciprului in urma cu multi ani, la fel ca si achizitia unor piese de schimb potrivit contractelor existente".

"In ceea ce priveste oferirea de instalatii, acestea sunt de natura umanitara, pur ne-militara, cum ar fi evacuarea civililor rusi din Orientul Mijlociu, daca va fi nevoie", a continuat acesta.

Oferta de nerefuzat pentru Rusia: Ar putea avea baza militara intr-o tara UE

Nicos Anastasiades a declarat, potrivit presei ruse, ca "exista o intelegere veche (de aparare - n.red.), care ar trebui sa fie reinnoita in forma ei. In acelasi timp, cateva servicii suplimentare vor fi furnizate in acelasi fel in care procedam cu alte tari, precum, de exemplu, cu Franta si Germania. Ciprul si Rusia au avut in mod traditional relatii bune, iar acest lucru nu e pasibil de schimbare".

Rusia vs. Occident: Exista sanse de pace sau traim ultimele zile inainte de razboi?

Ciprul se afla printre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene care au impus sanctiuni asupra Rusiei in ultimul an, ca raspuns la actiunile din Ucraina si o astfel de intelegere ar fi profund controversata.

Putin: Nu vrem razboi cu nimeni, dar nu acceptam sub nicio forma o astfel de ordine mondiala

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Cipru baze militare Rusia, #Cipru cooperare militara Rusia , #Rusia