Cat de pregatita este Rusia pentru militantii Statului Islamic?

Autor: Ana Ilie
Vineri, 12 Februarie 2016, ora 14:21
4318 citiri
Cat de pregatita este Rusia pentru militantii Statului Islamic?
Foto: Kremlin

Regiunile Rusiei sunt insuficient protejate in fata noilor unitati ale gruparii extremiste Statul Islamic, sustine Evgheni Birukov, de la Institutul rus pentru Studii Strategice (RISS).

"In acest moment, regiunile Rusiei sunt insuficient protejate de unitatile Statului Islamic. Membrii organizatiei teroriste interzisa in Rusia pot patrunde in orice regiune a federatiei", a avertizat expertul pentru Tass.

"Spre exemplu, la Ekaterinburg au fost retinute persoane care venisera din Asia Centrala si intrasera in regiune pretinzand ca sunt muncitori imigranti. O situatie de acest gen poate aparea in orice alta regiune", a explicat acesta.

Sefii spionajului american avertizeaza: Statul Islamic are planuri criminale in Europa si SUA

Cu toate acestea, admite expertul, persoanele originare din Centrul Asiei impartasesc cultura comuna si mostenirea istorica a rusilor, "vin in Rusia ca sa castige bani, nu ca sa arunce case in aer". "Insa, din nefericire, unii dintre ei pot cadea sub influenta recrutorilor din tarile arabe si ar putea fi finantati de acestia", spune el.

"Ei ar putea fi trimisi aici pentru a organiza atacuri teroriste si este extrem de complicat sa prevezi in ce regiune vor veni. Sigur, sunt mai interesati de orasele mari, unde atacurile teroriste primesc ampla publicitate", a aratat expertul

RISS este un institut creat de presedintia rusa, cu sarcina principala de a oferi informatii si analize Administratiei Prezidentiale, Dumei de Stat, Consiliului Federatiei si Consiliului de Securitate si Guvernului.

Atacuri teroriste dejucate in Rusia: Statul Islamic planuia atentate in Moscova si St. Petersburg

Expertii institutului au recomandat ca personalul serviciilor de informatii sa studieze limbile araba si turca pentru a lupta mai eficient impotriva gruparilor extremiste precum Statul Islamic.

"Autoritatile din domeniul securitatii nu au experti care vorbesc araba si turca. Daca expertii nostri ar putea vorbi limba folosita de recrutorii Statului Islamic, eficienta luptei impotriva organizatiilor teroriste ar fi mai mare", a atras atentia seful ramurii din Urali a institutului, Dmitri Popov.

O alta problema semnalata de experti este ca firmele straine de IT nu dezvaluie datele clientilor ce ar putea fi implicati in forme radicale de islam. Majoritatea informatiilor se afla pe servere americane si rusii nu pot obtine acele date, in pofida faptului ca trimit cereri in acest sens.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Rusia pregatiri Stat Islamic, #Rusia militanti Stat Islamic , #Rusia