Cazul cutremurator al femeii-pilot Nadia Savcenko: Rebelii m-au vandut Rusiei

Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 12:52
10475 citiri
Cazul cutremurator al femeii-pilot Nadia Savcenko: Rebelii m-au vandut Rusiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Nadia Savcenko, pilotul armatei ucrainene acuzat ca a ucis doi jurnalisti rusi, a povestit cum a fost dusa in Rusia, sub amenintarea armei, dupa ce rebelii care au capturat-o au spus ca "o vor vinde" Moscovei.

In prima marturie depusa in procesul in care este judecata pentru uciderea a doi jurnalisti rusi in Ucraina, vara trecuta, Savcenko a negat acuzatiile si a spus ca a fost adusa in Rusia impotriva vointei sale, scrie The Telegraph.

Intre timp, procurorii din Kiev au cerut pedepse cu inchisoarea pe viata pentru Ievgeni Ierofeiev si Alexander Alexandrov, doi presupusi membri ai fortelor speciale ruse, capturati in luna mai, pe campul de lupta din estul Ucrainei.

Doi soldati rusi capturati in Ucraina, prezentati presei (Video)

Procesele se desfasoara in timp ce diplomatii ucraineni, rusi si occidentali incearca, dar nu prea reusesc, sa puna la punct un plan de pace care sa aduca sfarsitul razboiului de 17 luni in care au murit peste 8.000 de oameni.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a insistat in repetate randuri ca toti prizonierii si "ostaticii", inclusiv Nadia Savcenko, trebuie sa face parte din orice acord de pace la care se ajunge.

Procurorii rusi sustin ca aviatoarea, in varsta de 34 de ani, a comandat o lovitura in care au fost ucisi Anton Volosin si Igor Korneliuk, angajati ai televiziunii ruse de stat, in timpul unei confruntari din Luhansk, pe 17 iunie anul trecut.

Savcenko sustine totusi ca ea pur si simplu nu stia cum sa directioneze focul de artilerie, abilitate care presupune bune cunostinte de matematica. Ea a mai aratat ca a fost capturata intr-o ambuscada a luptatorilor separatisti inainte ca cei doi ziaristi sa fie ucisi.

Femeia-pilot din Ucraina aflata in greva foamei de trei luni la Moscova nu scapa de inchisoare

Cei care au capturat-o, separatisti au autoproclamatei Republici Populare Luhansk, initial au tinut-o pe post de prizonier de razboi, a spus Savcenko.

"Insa in mai putin de o saptamana au spus ca ma vor vinde Rusiei", a declarat ea, adaugand ca ulterior a fost predata unor barbati mascati, cu arme automate, "care vorbeau cu accent rusesc si nu stiau ucraineana".

Barbatii, despre care a presupus ca sunt membri ai fortelor speciale ruse, au bagat-o intr-o duba si au condus timp de trei ore pana au ajuns in Rusia.

De atunci, Savcenko a stat mai mult de un an incarcerata in Rusia, iar cazul sau a devenit un subiect fierbinte in razboiul de propaganda dintre Moscova si Kiev.

Aparatorii sai sustin ca procesul este "pur politic" si ca singura sansa de eliberare este in cadrul unui schimb de prizonieri negociat de Petro Porosenko si Vladimir Putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#femeie pilot Ucraina proces, #pilot Ucraina vandut Rusia , #Rusia