Ce secrete teribile ascund "orasele inchise" din Rusia?

Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 20:38
13562 citiri
Ce secrete teribile ascund "orasele inchise" din Rusia?

In Rusia, orase intregi sunt pazite precum inchisorile de maxima siguranta. Locuitorilor de aici nu li se permite sa invite oaspeti din alta parte, decat cu ocazia unor evenimente speciale precum nunta sau inmormantare. Unul dintre ele este orasul Ozersk. Ce ascund rusii acolo?

Centrul de prelucrare si depozitare a deseurilor nucleare, "Maiak", este situat in apropiere de Ozersk, oras din regiunea Celiabinsk, aflata in Urali la aproximativ 1600 km de Moscova. In timpul URSS, la "Maiak" se producea plutoniu pentru arsenalul nuclear sovietic. In 1957, aici a explodat un container cu 80 de tone de deseuri radiocative. Mii de locuitori din zona au fost evacuati, iar multi si-au gasit sfarsitul atunci. Chiar si astazi, zone mari din regiunea Ural sunt nelocuite.

Sate fantoma in padurile din Ural

Locutorii de azi ai orasului Ozersk evita intalnirile cu jurnalistii straini, deoarece acestea le-ar putea aduce o multime de necazuri. Doi barbati care masoara radiocativitatea din zona, insa, incep sa vorbeasca cu reporterii Deutsche Welle.

"Dupa 60 de ani, mare parte din particulele radioactive au disparut, insa radioactivitatea atinge nivelul de 40 miliroentgeni", spun ei. Cladirea in care cei doi barbati masoara nivelul radiatilor, a servit candva pentru functionarea unei scoli. Aceasta se gaseste intr-unul dintre satele fantome, din regiunea Ural.

Centrul "Maiak" nu mai produce plutoniu, dar si astazi tot ce se intampla in jur este clasat ca secret miltar. Pentru ca si acum, productia civila si cea militara sunt strans legate. "La noi nu exista productie civila. In toata Uniunea Sovietica, niciodata nu a existat productie pur civila. Pe acea vreme pana si avioanele de pasageri erau construite in asemenea fel incat, in cateva ceasuri, sa poata fi transformate in avioane de lupta. Industria era pusa in serviciul militar. Intreprinderile mai produceau si marfa pentru sistemul public", spune unul dintre barbati.

Orase, ca si inchisori

Comunitatea internationala a criticat mult timp aceasta simbioza dintre productia civila si cea militara a Rusiei. Aceleasi intreprinderi, care pe vremea lui Stalin erau folosite pentru a produce bombe atomice, ofera acum lumii tehnologii nucleare. Sectoare intregi care ar trebui sa fie supuse controlului international de specialitate sunt inca sub protectia secretului de stat. Pentru ca, in Rusia, nu numai instalatiile industriale, ci orase intregi sunt inconjurate ca si inchisorile. In ele se poate intra doar dupa prezentarea unui document special.

"Unitate administrativ-teritoriala inchisa", asa se numeste orasul Ozersk in scriptele statale. In Rusia exista 40 de astfel de "orase inchise". Locuitorii acestora nu au voie sa primeasca oaspeti din alta parte decat cu ocazia unor evenimente speciale, cum ar fi nunta sau inmormantarea. Asta numai cu permisiunea speciala a autoritatilor. Serveste aceasta birocratie sigurantei instalatiilor nucleare?

Cei doi barbati care au vorbit cu reporterii DW se indoiesc de acest lucru. "Niciun cetatean obisnuit nu poate intra intr-un oras inchis. Daca, insa, cineva vrea sa-si deschida o afacere intr-o astfel de zona primeste imediat drept de acces. Cand vine vorba de afaceri, nimeni nu se mai gandeste la siguranta", spun cei doi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Rusia orase inchise, #Rusia orase secrete, #Ozersk Rusia Ural, #Ozersk catastrofa, #sate orase Rusia radiatii , #Rusia