"Cernobil"cultural - A luat foc cea mai mare biblioteca universitara din Rusia

Duminica, 01 Februarie 2015, ora 08:18
4717 citiri
"Cernobil"cultural - A luat foc cea mai mare biblioteca universitara din Rusia
Foto: Ria Novosti

Un incendiu devastator a izbucnit vineri seara la cea mai importanta biblioteca universitara din Moscova, distrugand peste un milion de documente istorice unice, fapt ce a provocat consternare in mediile stiintifice, care au evocat un "Cernobil" cultural.

Potrivit serviciilor de salvare, incendiul, care a izbucnit vineri seara in incinta Bibliotecii Institutului de Cercetari Socio-Umane al Academiei de Stiinte (INION) si inca nu era stins sambata seara, s-a extins pe o suprafata de 2.000 de metri patrati, relateaza AFP.

Inaugurata in 1918, aceasta biblioteca are o colectie de peste zece milioane de documente istorice (carti, publicatii etc.) ce dateaza din seclole XVI - XX.

"Este o mare pierdere pentru stiinta. Este vorba de cea mai vasta colectie de acest tip din lume, echilvalenta, probabil, Bibliotecii Congresului" american de la Washington, a deplans presedintele Academiei de Stiinte Vladimir Fortov.

"Aici se afla documente imposibil de gasit in alta parte, toate institutele de stiinte umane folosesc aceasta biblioteca. Ceea ce s-a intamplat aminteste de Cernobil", catastrofa nucleara care a avut loc in 1986 in Ucraina, a continuat el, citat de agentii de presa din Rusia.

Potrivit lui Fortov, peste 15% din documente au suferit distrugeri. "Sarcina noastra va fi de a le restaura, exista tehnologii pentru aceasta", a adaugat el.

Fondul detine una dintre cele mai bogate colectii de carti in limbile slave din lume, precum si documente oficiale provenind din Marea Britanie, Italia sau Statele Unite.

Incendiul a izbucnit vineri in jurul orei locale 22.00 (21.00, ora Romaniei) la etajul al doilea al cladirii, situata la sud de Moscova, si a continuat intreaga zi de sambata in pofida mobilizarii a peste 200 de pompieri.

La inceput, flacarile au cuprins doar o parte a cladirii din beton care gazduia birouri, oficiali din cadrul bibliotecii dand asigurari intr-o prima faza ca documentele nu sunt in pericol. Insa amploarea pe care a luat-o incendiul, care a provocat prabusirea acoperisului peste o suprafata de 1.000 de metri patrati, a starnit ulterior panica in randul acestora.

O sursa din cadrul serviciilor de salvare citata de agentia de presa RIA Novosti a explicat ca evacuarea cartilor este imposibila din cauza caldurii prea mari din cladire.

"Este o pierdere enorma", a declarat pentru agentia Interfax vicepresedintele Academiei de Stiinte, Vladimir Ivanov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#incendiu Rusia biblioteca, #incendiu Moscova biblioteca , #Rusia