Cine va trasa viitorul Rusiei: Putin, Hodorkovski sau patriarhul Kiril?

Autor: Ana Ilie
Sambata, 19 Septembrie 2009, ora 16:57
2401 citiri
Cine va trasa viitorul Rusiei: Putin, Hodorkovski sau patriarhul Kiril?

Societatea rusa este la un punct de cotitura in dezvoltarea sa istorica, cand actiunile unor oameni realizeaza anumite predestinari istorice, a caror inevitabilitate devine limpede abia dupa multi ani.

In acest moment, Rusia are de ales intre Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski si Patriarhul Kiril.

La fel cum a procedat Mihail Gorbaciov in urma cu mai mult de doua decenii, cand a vazut viitorul in lumina socialismului cu fata umana, asa si acum una din figurile marcante din viata publica rusa trebuie sa preia initiativa si sa scoata Rusia din criza, crede Evgheni Gontmaher, un cunoscut politolog, citat de Vedomisti.

"Tara noastra este din nou la un punct de bifurcatie... Bifurcatia este foarte simpla: fie ramanem in urma tarilor avansate ale lumii si ne condamnam la degradare si saracie, ceea ce ne transforma intr-o versiune a Coreii de Nord, fie incercam sa le ajungem din urma, dand un nou suflu troicii ruse", spune Gontmaher.

Anumiti oameni tin in mainile lor soarta a mai mult de 140 de milioane de oameni. Care sunt acesti oameni carismatici, capabili sa transforme lumea milioanelor de oameni, deschizand noi orizonturi, se intreaba expertul.

Unul este premierul Vladimir Putin. Isi "adjudeca cu siretenie cea mai mare parte din electorat - prin imagini extraordinare cu el pilotand sau inotand, aratandu-si torsul musculos. E mai degraba placut din punct de vedere estetic decat rational. Si aceasta e cea mai importanta caracteristica a carismei".

De la Vladimir Putin, oamenii vor accepta orice schimbare- daca, spre exemplu, va anunta o democratizare reala, nu o imitatie (insa este foarte putin probabil, cu toate ca presiunile interne si externe poti fi destul de puternice).

Care ar mai fi alte personalitati ruse carismatice care pot realiza inevitabilul? Ar mai fi, crede specialistul, Mihail Hodorkovski, magnatul Iukos trimis pentru opt ani la inchisoare pentru frauda, si Patriarhul Kiril.

Gontmaher crede ca eliberarea lui Hodorkovski din inchisoare ar putea fi un punct de cotitura in istoria moderna a Rusiei. La fel si patriarhul - un om deloc obisnuit, caruia ii place sa vorbeasca direct cu congregatia.

"In acest triunghi se va produce traznetul inevitabilitatii istorice, care va condamna Rusia pe calea - intunecata sau luminoasa - a viitorului", mai spune Gontmaher.

In ceea ce-l priveste pe Medvedev, si el poate intra in cercul stramt al carismaticilor, insa trebuie sa treaca de la vorbe la fapte, de la declaratii frumoase la schimbari specifice. Abia atunci societatea nu va mai vedea functia, ci persoana.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Putin Hodorkovski Kiril, #directie viitor Rusia, #personalitati carismatice Rusia , #Rusia