Ziare.com

Comandantul aviatiei militare estoniene: Putin vrea sa domine Europa, isi trimite circul sau ambulant

de Alex Varzaru
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 23:09

   

Comandantul aviatiei militare estoniene: Putin vrea sa domine Europa, isi trimite circul sau ambulant
Poate ca Estonia este unul dintre cei mai mici membri ai NATO, dar comandantul sef al fortelor aeriene estoniene a folosit cele mai dure cuvinte la adresa agresiunii rusesti in Ucraina, la o intalnire a liderilor militari aliati.

"Razboiul presedintelui rus Vladimir Putin impotriva Ucrainei nu a venit chiar ca o surpriza pentru noi", a declart colonelul Jaak Tarien, comandantul Fortelor Aeriene estoniene, scrie Business Insider.

Vorbind cu un grup de lideri militari ai NATO, Tarien a reamintit cum Uniunea Sovietica a lansat o operatiune similara in Estonia in 1924. "Rusia sovietica a trimis agenti care s-au infiltrat in tanara noastra republica. Ei au incercat sa ii determine pe localnici sa demonstreze impotriva guvernului", a spus el. Estonienii nu au raspuns provocarilor.

Fost ministru britanic al Apararii: Putin poate fi la fel de rau ca Stalin

"Asa ca in noaptea de 1 decembrie, ei au incercat sa ocupe cladiri cheie ale administratiei si sa preia cladirea Postei care era cheia succesului lor, pentru ca planul era sa trimita o telegrama la Moscova in care sa ceara, in numele unui guvern abia constituit, trimiterea de trupe in ajutor. Trupele deja erau adunate la frontiera de est", a povestit el.

"Vi se pare ceva familiar in povestea asta?", a intrebat Jaak Tarien. Lovitura de stat a sovieticilor nu a reusit atunci. "Acum Putin nu se bazeaza pe oamenii din Ucraina, acum el trimite ceea ce eu numesc 'circul lui ambulant'", a declarat Tarien descriind cum unii dintre protestatarii din Ucraina s-au dovedit a fi cetateni ai Moscovei.

Una dintre cele mai de succes tactici ale lui Putin, sustine Tarien, este uzul "micutilor omuleti verzi", sau militarii unei armate private bine inarmate. Acestia aveau uniforme rusesti, arme si echipament de comunicatie, dar Putin spune ca acestia nu erau oamenii lui, arata Tarien.

Un cunoscut post TV ar putea fi interzis, dupa ce a aratat ce fac soldatii din Ucraina cu chipul lui Putin

Asta a facut ca NATO sa ezite, spune colonelul estonian, "faptul ca Putin i-a folosit pe micutii oameni verzi a aruncat un bat in sistemul de luare a deciziilor din Occident. Nu spun ca trebuia sa reactionam militar, Ucraina nu este o tara NATO".

"Dar nu am putut lua o decizie mult timp. Nu ne-am pus de acord cu ceea ce e de facut. Putin a vazut o slabiciune in mecanismul de luare a deciziilor. Haideti sa nu-l lasam sa faca asta din nou", a continuat colonelul.

"Poate ca sunt cel mai tanar sef al unor forte aeriene din NATO, dar sunt destul de batran ca sa fi fost la scoala in perioada in care Estonia era ocupata de Uniunea Sovietica si am auzit retorica sovietica potrivit careia cea mai mare amenintare pentru pacea lumii este imperialismul american si ca NATO este unealta lui. Asa ca, atunci cand Putin spune sa rearanjam arhitectura securitatii in Europa, ceea ce spune el este 'Europa fara America', o Europa pe care poate sa o domine", a spus Tarien.

Asa ca, daca Putin "isi trimite circul ambulant intr-o tara NATO", oficialii NATO stiu ca "NATO va raspunde, dar domnul Putin stie ca NATO va raspunde? Este mesajul nostru spus tare si clar?", a incheiat Tarien.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3891 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Uni' cu circu' ambulant, alți' cu Marele Circ, iar alți' cu brezaia.

..

 

uuuuf !

tipul asta este dur de tot.

 

Toarasi, tristetea ie ca judetu Teleorman sta de 10 ori mai bine la

capitolu aviatie decat toarasii astia din Estonia, care iei, in principiu, o duce mulmai bine ca noi, da nu prea au aviatie.

Care nu crede, iete colea linku !

http://en.wikipedia.org/wiki/Estonian_Air_Force#mediaviewer/File:Structure_of_the_Estonian_Air_Force.png

SA TRAITI !

P.S. Razboiul presedintelui rus Vladimir Putin impotriva Ucrainei nu a venit chiar ca o surpriza pentru noi", a declart colonelul Jaak Tarien, comandantul Fortelor Aeriene estoniene, scrie Business Insider.

 

Estonia este cat judetul Teleorman

...ceva mai mare


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor