14 feluri in care Rusia poate sa raspunda sanctiunilor Occidentului

Autor: Ana Ilie
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 00:02
6993 citiri
14 feluri in care Rusia poate sa raspunda sanctiunilor Occidentului

Rusia are la indemana mai multe modalitati prin care poate sa raspunda sanctiunilor Occidentului. Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat deja ca se va gandi la modalitati de raspuns la noul val de sanctiuni impuse ca urmare a actiunilor Rusiei in Ucraina.

Moscova a dovedit deja ca poate sa ia masuri dure - in august a interzis importurile alimentare din Occident, scrie The Moscow Times.

Sursa citata enumera cateva posibile actiuni ale Kremlinului:

1. Inchiderea spatiului aerian rus pentru companiile aeriene occidentale

Rusia are o suprafata de peste 17 milioane de kilometri patrati si este asezata intre Europa si China. Inchidreea spatiului aerian pentru companiile vestice va oferi companiilor asiatice un avantaj si va duce la falimentul unor firme europene, nevoite sa zboare mai mult, cu combustibil mai mult si pe perioade mai mari.

Criza continua in Ucraina: UE aplica noi sanctiuni Rusiei - sunt vizati apropiatii lui Putin

Cu toate acestea, masura ar afecta Rusia cel mai mult - companiile occidentale platesc taxe de folosire a spatiului aerian de 300 de milioane de dolari pe an.

2. Stoparea livrarilor de gaze naturale in Europa

UE obtine o treime din gazele naturale din Rusia. Monopolul rusesc controlat de stat Gazprom a inchis livrarile catre Ucraina pentru a treia oara in opt ani in iunie. In ultimele zile, mai multe state est-europene au anuntat ca se confrunta cu o scadere inexplicabila a volumelor de gaze livrate de Rusia.

Optiunea de a taia livrarile catre Europa ar crea totusi probleme grave Rusiei. In primul rand, productia de gaze nu poate fi oprita si repornita dupa pofta. In al doilea rand, este o masura scumpa - Gazprom a vandut gaze de 60-70 de miliarde de euro in Europa anul trecut.

3. Interzicerea importurilor auto din Occident

Rusia este cea mai mare piata de desfacere pentru industria auto europeana, dupa Germania, si producatorii auto au accelerat productia locala. Insa peste un sfert din masinile si o jumatate din camioanele vandute in Rusia in prima parte a acestui an au fost importate.

Majoritatea vehiculelor importate au fost produse in tarile implicate in sanctiuni. Chiar daca rusii interzic importul, producatorii auto pot livra in Rusia masini produse in tari care nu au legatura cu sanctiunile, in vreme ce rusii pot achizitiona masini produse local de ramuri ale companiilor straine.

4. Interzicerea importurilor de haine din Occident

Ca si Europa, Rusia importa majoritatea produselor de vestimentatie din Asia. Europa exporta totusi haine si pantofi in valoare de 2,6 miliarde de dolari in Rusia.

5. Stoparea ajutorului acordat armatei SUA in Afganistan

Din 2008, SUA au platit Rusiei un miliard de dolari pe an pentru a facilita transportul echipamentelor NATO din Afganistan, prin orasul Ulianovsk. In general, pentru SUA, livrarea de rezerve si echipamente trupelor din Afganistn este un cosmar logistic si Washingtonul a ajuns sa depinda de ruta prin Rusia.

Intelegerea poate fi insa anulata cu usurinta de Rusia, ceea ce va duce la costuri mai mari pentru SUA pentru a-si alimenta trupele.

6. Nu va mai folosi dolarul american

SUA au avantaje uriase de pe urma faptului ca moneda sa este folosita de intreaga lume. Rusia are rezerve in valoare de 400 de miliarde de dolari, tinute in valuta straina, din care majoritatea in dolari. Poate renunta la acestea. Mai mult, poate inceta sa mai vanda petrol in dolari. China priveste cu placere o eventuala limitare a folosirii dolarului si s-a inteles deja cu Rusia pentru folosirea preponderenta, in schimburile lor, a yuanului si rublei.

7. O intelegere cu Iranul sa raneasca Occidentul

SUA, sanctiuni oficiale pentru Rusia - ce sectoare sunt vizate

Putin si omologul sau iranian, Hassan Rouhani, s-au intalnit saptamana trecuta pentru a discuta cooperarea bilaterala, la cateva zile dupa ce ministrul rus al Energiei a vizitat tara si a incheiat o serie de contracte banoase.

Sustinerea Rusiei ar face sanctiunile occidentale mai usor de suportat pentru Iran. Insa Iranul este un rival potential pentru Rusia, in ceea ce priveste exporturile de energie, si s-a discutat despre posibilitatea de a livra gaze Europei, ceea ce ar submina monopolul Gazprom.

8. Livrarea de arme avansate dusmanilor Occidentului

Rusia este un important actor in ceea ce priveste tehnologia militara si armele si al doilea exportator de arme din lume, dupa SUA.

Daca Rusia se retrage din acordurile internationale semnate dupa caderea URSS, SUA se poate trezi ca tari precum Iranul si Coreea de Nord au obtinut arme interzise, precum rachete intercontinentale. Rusia poate vinde si sisteme de aparare aeriana acestor tari, ceea ce poate reduce posibilitatea de a actiona militar.

9. Rusia ar putea sa nu imparta cu SUSA informatiile privind amenintarile teroriste

Agentiile de informatii ale Rusiei sunt importante in lupta impotriva terorismului. Rusia are o importanta populatie musulmana, o miscare de insurgenta in Cecenia si Daghestan si multi cetateni musulmani s-au alaturat luptei din Irak si Siria.

Daca Rusia nu mai impartaseste cu SUA informatiile pe care le obtine, atunci securitatea Occidentului va avea de suferit.

10. Rusia poate crea o arhitectura rivala de servicii financiare

Companiile occidentale de servicii financiare, de la sistemele de plata la agentiile de rating, domina comertul international.

Rusia a decis deja crearea propriului sistem de plata si impreuna cu China va institui o agentie internationala de rating in cursul acestui an. Sunt actiuni ce lovesc o importanta sursa de venit pentru firmele occidentale.

11. Impulsionarea crearii de organizatii internationale non-Occidentale

Organizatiile care controleaza economia lumii, FMI si Banca Mondiala, create dupa al Doilea Razboi Mondial, reflecta inca echilibrul global al puterii din anii '40.

In iulie, tarile in curs de dezvoltare grupate sub formula BRICS au creat institutii rivale FMI si BM. Rusia a fost forta care a militat cel mai puternic pentru crearea lor. Noile organizatii trebuie sa prinsa radacini, insa Moscova are un bun motiv sa le impulsioneze.

12. Vizarea marcilor occidentale in Rusia

McDonald's, simbolul puterii soft a SUA, a fost nevoit sa inchida zeci de restaurante in Rusia dupa ce o agentie de protectie a consumatorilor a pornit o campanie de verificari.

Rusia este o piata importanta si pentru alte branduri occidentale importante.

13. Taierea cooperarii spatiale

Rusia poate afecta grav interesele de securitate nationala ale SUA daca anuleaza livrarile de motoare de racheta RD-180 companiei spatiale americane United Launch Alliance.

Aceste motoare alimenteaza racheta Atlas V, folosita pentru lansarea satelitilor militari si de informatii americani. SUA are rezerve de acest tip de motoare numai pentru doi ani si nu exista alternativa americana la ele. Ar putea dura cinci ani pana cand SUA va produce asa ceva.

14. Rusia ar putea pune capat Statiei Spatiale Internationale

Daca lucrurile se inrautatesc, Rusia ar putea refuza sa mai transporte astronautii americani pe Statia Spatiala Internationala.

SUA nu pot transporta singure astronauti pe SSI, si abia in 2017 vbor putea face asta.

Mai mult, Rusia are o arma la bordul SSI, fiind singura tara care are permisiunea in acest sens, si ar putea anexa segemntul american, sustine sursa citata.

Incetarea cooperarii civile spatiale ar fi dezastruoasa, intrucat doar cooperarea tuturor natiunilor in spatiu descurajeaza militarizarea spatiului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rusia razbunare Occident, #Rusia Occident sanctiuni , #Rusia