Batalia pentru Polul Nord: Rusia construieste o flota ce va domina oceanul Arctic

Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 19:20
5905 citiri
Batalia pentru Polul Nord: Rusia construieste o flota ce va domina oceanul Arctic
Foto: Fool

Desi Razboiul Rece s-a terminat demult, o noua cursa a inarmarilor a aparut la orizont, care are drept scop dominatia din zona Oceanului Arctic, o regiune noua, dar bogata in resurse naturale. Astfel, Rusia isi construieste o noua flota care sa detina intaietatea in regiunea arctica.

Incalzirea globala a deschis peste 2,5 milioane de kilometri patrati de noi cai navigabile in Oceanul Arctic, iar companiile de transport maritim au inceput sa foloseasca noile rute, potrivit Fool.

Cea mai mare forta navala din lume, cea a Marinei Statelor Unite, numara 283 de nave de razboi, iar Rusia, rivala Americii, are doar 208. Insa numai in acest an, flota rusa isi va mari capacitatea prin adaugarea a 40 de nave noi, conform unui interviu recent acordat RIA Novosti de comandantul adjunct al Marinei ruse, amiralul Viktor Bursuk.

De asemenea, vor intra in dotarea Marinei ruse un submarin din clasa Borey si unul din clasa Varshavyanka. Se preconizeaza si reabilitarea crucisatorului Amiral Nakhimov, dar si a altor trei submarine cu propulsie nucleara.

Asadar are loc o campanie masiva de modernizare si marire a numarului de nave rusesti. Motivul l-a anuntat presedintele Rusiei, Vladimir Putin, cand in decembrie a afirmat ca "una dintre prioritatile de top ale Rusiei din domeniul apararii este aceea de a-si spori influenta in regiunea Polului Nord".

In prezent, in urma incalzirii globale 95% dintre resursele de gaze si 60% dintre cele de petrol ale Rusiei se afla in zona arctica. Astfel, gigantii locali, Rosneft si Gazprom au un interes legitim in apararea acestor depozite.

La inceptul acestei luni, Rusia a anuntat planurile sale de a avea patrule aeriene in zona arctica, iar avioane de tip Tu-142 si Il-38 vor efectua zboruri de recunoastere. De asemenea, Rusia are intentia de a redeschide jumatate din porturile si aerodromurile din regiunea arctica, care au fost inchise dupa terminarea Razboiului Rece.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Rusia dominatie Oceanul Arctic, #modernizare marire flota Rusia, #resurse naturale regiunea arctica , #Rusia
Comentarii