Cum devine Romania putere regionala anti-Rusia sprijinita de americani - previziuni Stratfor (Video)

Autor: Ana Ilie
Marti, 24 Februarie 2015, ora 11:25
24723 citiri
Cum devine Romania putere regionala anti-Rusia sprijinita de americani - previziuni Stratfor (Video)
Foto: ImageBase

Romania devine un membru important al unei coalitii anti-Rusia, condusa de Polonia, si SUA vor avea tot interesul sa vada tara noastra cat mai stabila din punct de vedere economic.

Uniunea Europeana nu isi va mai gasi unitatea de odinioara si Germania va avea de suferit economic. Acestea sunt doar cateva dintre previziunile Stratfor pentru urmatorul deceniu, grupate in asa-zisul "Decade Forecast 2015-2025".

Previziunile pornesc de la premisa ca America este principala putere a lumii si se concentreaza pe tendintele majore ale viitorului planetei.

Deceniul ce urmeaza

Lumea se restructureaza din 2008, cand Rusia a invadat Georgia si s-a produs criza financiara. Atunci au aparut trei modele. Mai intai, UE a intrat intr-o criza pe care nu a putut sa o rezolve si care a crescut in intensitate. UE nu se va mai intoarce niciodata la unitatea de odinioara si, daca supravietuieste urmatorului deceniu, va opera intr-un model mai fragmentat si mai limitat.

Zona de liber schimb nu va functiona in continuare fara o crestere a protectionismului si Germania va suferi pierderi economice, pe masura ce Polonia isi va spori puterea regionala.

Actuala confruntare cu Rusia cu privire la Ucraina va ramane o piesa centrala a sistemului international in urmatorii ani, insa Federatia Rusa nu poate exista in forma actuala in decursul urmatorului deceniu, pentru ca dependenta covarsitoare de exporturile de energie si preturile ridicate la petrol inseamna ca este imposibil ca Moscova sa isi sustina relatiile institutionale pe intreg teritoriul Federatiei.

Este de asteptat ca autoritatea Moscovei sa slabeasca substantial, ceea ce va duce la fragmentarea formala si informala a tarii si, pe masura ce acest proces se accelereaza, devine de importanta capitala securitatea arsenalului nuclear rusesc.

SUA vor continua sa fie principala putere economica, politica si militara a lumii, dar mai putin angajate decat in trecut.

In general, sustine sursa citata, va fi o lume dezordonata, in care singura constanta este puterea continua si in maturizare a SUA.

Europa va fi definita in deceniul urmator de reaparitia natiunii-stat, pe masura ce diverse miscari secesioniste isi sporesc puterea, pe fondul presiunilor economice si politice generate de criza.

Polonia si Romania, in centrul atentiei pentru americani

In centrul cresterii economice si sporirii influentei politice se va afla Polonia. Mai mult, sursa citata se asteapta ca "Polonia sa devina liderul unei coalitii anti-Rusia ce va include, in mod semnificativ, Romania, in prima jumatate a deceniului.

In a doua jumatate, alianta va juca un rol major in remodelarea zonelor de granita ale Rusiei si recuperare a teritoriilor pierdute prin mijloace formale si informale. Pe masura ce Moscova slabeste, alianta va deveni influenta dominanta nu numai in Belarus si Ucraina, ci mai departe spre est", ceea ce ii va spori pozitia economica si politica.

Fiind vorba de recuperarea unor teritorii pierdute in favoarea Rusiei, unii analisti s-au grabit sa traga concluzia ca ar fi vorba si de unirea Romaniei cu Republica Moldova, ceea ce insa raportul Stratfor nu mentioneaza explicit.

In schimb, previziunile arata ca Polonia va beneficia de pe urma parteneriatului strategic cu SUA, si Romania la fel.

"Oricand o putere globala intra intr-o relatie cu un partener strategic, este in interesul puterii globale sa faca partenerul cat de viguros economic posibil, atat pentru a stabiliza societatea, cat si pentru a o face capabila sa construiasca o forta militara. Polonia va fi in aceasta pozitie cu SUA, la fel ca si Romania. Washingtonul si-a facut cunoscut interesul in regiune", scrie publicatia citata.

Rusia si cea mai mare amenintare a deceniului

Este putin posibil ca Federatia Rusa sa supravietuiasca in forma actuala, pentru ca e vulnerabila la fluctuatiile de pret ale hidrocarburilor, intrucat nu si-a construit o aparare in fata fortelor pietei, prin investirea veniturilor din energie intr-o economie sustenabila.

Avand in vedere organizarea statului, in care veniturile ajung la Moscova inainte de a fi distribuite direct sau prin guverne regionale, fluxul de bani va varia dramatic si va conduce la o repetare a experientei URSS din anii '80, cand capacitatea Moscovei de a sustine infrastructura nationala a intrat in declin.

Regiunile ruse vor fi nevoite sa se descurce singure, formand entitati autonome informale si formale, pe masura ce legaturile economice ce unesc periferia de Moscova se destrama.

Rusii si-au rezolvat in general aceste probleme cu ajutorul KGB - actualmente FSB. Dar, la fel ca in anii '80, pe masura ce regiunile se indeparteaza de Moscova, puterea FSB este slabita de implicarea conducatorilor sai in economia nationala, asa ca fragmentarea nu va putea fi prevenita.

"La vest de Rusia, Polonia, Ungaria si Romania vor incerca sa-si recupereze regiunile pierdute in fata rusilor la diverse momente in timp. Vor incerca sa aduca si Ucraina si Belarusul in aceasta actiune", continua previziunile publicatiei.

In sud, capacitatea rusilor de a continua sa controleze Caucazul de Nord se va evapora si Asia Centrala se va destabiliza. La nord-vest, regiunea Karelia va incerca sa se uneasca cu Finlanda.

In Orientul Extrem, regiunile maritime apropiate de China, Japonia si SUA vor incerca sa actioneze mai independent. Nu va avea loc o rebeliune impotriva Moscovei, insa capacitatea tot mai slaba a Moscovei de a sustine si controla Federatia va lasa un vid in care vor exista fragmente individuale ale statului.

Aceasta situatie, crede publicatia citata, va crea cea mai mare criza a urmatorului deceniu, ce implica arsenalul nuclear rusesc, distribuit in intreaga Federatie. Declinul puterii Moscovei va ridica intrebarea cine controleaza aceste rachete si cum poate fi garantata nefolosirea lor.

In opinia sursei citate, acesta va fi un test major pentru SUA, singura putere capabila sa isi asume aceasta sarcina. Cum nu va putea sa ocupe un important numar de instalatii militare fara a garanta ca nu se va trage nicio racheta, America fie va fi nevoita sa inventeze o solutie militara, fie va accepta amenintarea unor lansari la intamplare, fie va incerca sa creeze un guvern stabil si economic viabil in regiunile implicate, pentru a neutraliza amenintarea in timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Stratfor previziuni Romania 2025, #Romania evolutie Rusia , #Rusia