Ingrijorate de atitudinea Rusiei, tarile est-europene recurg la forte de aparare civile

Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 15:36
5764 citiri
Ingrijorate de atitudinea Rusiei, tarile est-europene recurg la forte de aparare civile
Foto: Hepta.ro

Tarile est-europene ingrijorate de atitudinea agresiva a Rusiei recurg la recrutari pentru stagiul militar obligatoriu si militii care sa ajute armata in caz de necesitate.

Krzysztof Nowak este student, nu militar, dar nu iti poti da seama de acest lucru din imaginea pe care o afiseaza. Tanarul in varsta de 22 de ani poarta uniforma poloneza cu insigna si bocanci de armata. El s-a tuns scurt inca de cand tara lui a decis ca abilitatile sale de a trage cu arma ar putea fi necesare pe fondul temerilor de extindere peste granita a conflictului din Ucraina, relateaza DPA, in pagina electronica.

Strabunicul lui Nowak a luptat in miscarea de rezistenta impotriva germanilor, afirma el cu mandrie, adaugand: "Familia noastra este foarte patrioata, daca tara este in pericol, trebuie sa o protejezi".

El nu este singurul care are o astfel de atitudine, nici in Polonia, nici in statele conduse altadata de guverne comuniste aliate Uniunii Sovietice.

Rusia avertizeaza: Manevrele militare americane din tarile baltice nu vor ramane fara un raspuns

Multe perspective s-au schimbat dupa ce Rusia a anexat Crimeea in urma cu un an, in estul Ucrainei a izbucnit un conflict si Rusia a inceput sa isi ameninte vecinii. Un studiu recent arata ca aproximativ 30 la suta dintre polonezi s-ar alatura unor grupari militare sau paramilitare daca tara lor ar fi atacata.

Aceasta atitudine prevaleaza in randul barbatilor tineri cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, educati si care cunosc istoria si au modele in familie precum Novak. Sustinerea fata de efectuarea stagiului militar a crescut, 60 la suta dintre polonezi sustinand in prezent reintroducerea recrutarii.

"De la inceputul conflictului din Ucraina, putem remarca o inversare completa a starii anterioare", a declarat Marcin Duma, unul dintre autorii studiului polonez.

Pentru 83 la suta dintre polonezi, Rusia este cea mai mare amenintare. Initiativele de aparare sunt momente de reuniune. Cluburile de tir si organizatiile de aparare civila sunt pregatite sa ofere numerosi "razboinici de weekend" care sa apere tara, dupa ce le-au oferit instructie militara elementara. Militarii cu vechime se implica, de asemenea.

"Trebuie sa folosim acest potential", a declarat generalul polonez Boguslaw Pacek, care a fost adus de la pensie in noiembrie pentru a ajuta la organizarea unei forte complementare de aparare nationala.

Se au in vedere si antrenamente comune cu rezervistii si militarii in termen, in timp ce se dezvolta o structura de aparare regionala care reuneste militari profesionisti si grupari civile, afirma ministrul Apararii, Tomasz Siemoniak.

De vreme ce 45.000 de polonezi sunt implicati in diverse forme de instructie militara, grupul de potential combatanti este mare.

Tarile baltice si Cehia, masuri similare

O situatie similara se intalneste si in republicile baltice vecine, care sunt foarte preocupate de ce se intampla in Ucraina.

Multi cetateni se antreneaza acum in militii locale, pregatindu-se voluntar sa isi apere tara in caz de urgenta. In Letonia, unde militia Zemessardze are aproximativ 8.000 de membri, sondajele arata ca 60 la suta din populatie este pregatita sa ridice armele.

In Estonia, 3.000 de militari de profesie sunt sustinuti de aproximativ 15.000 de membri ai fortelor de aparare Kaitseliit, mai avansati decat omologii lor din Polonia. Condusi de ofiteri ai armatei, acesti soldati de weekend reprezinta o parte esentiala a apararii nationale.

Lituania a reintrodus in martie serviciul militar pentru urmatorii cinci ani, cerandu-le primilor 3.500 de tineri sa isi satisfaca stagiul militar de noua luni in aceasta toamna.

Ca si celelalte doua state baltice membre NATO, Lituania vede acum o "amenintare reala" la adresa securitatii sale si trebuie sa fie capabila sa se apere timp de trei zile pana la sosirea ajutoarelor, afirma presedintele Dalia Grybauskaite.

Manevre NATO, inclusiv in Romania - Rusia e furioasa: "Vom lua contramasuri"

Ingrijorari privind pregatirea de lupta au aparut si in Cehia, in timp ce amintirile din perioada invaziei din 1968 sunt inca vii. Ministrul Apararii, Martin Stropnicky, vrea sa reintroduca stagiul militar dupa zece ani. Cabinetul inca dezbate aceasta propunere. Daca va fi aprobata, femeile vor fi, de asemenea, evaluate din punct de vedere al pregatirii fizice pentru serviciul millitar.

In cazul unei amenintari specifice, va fi introdus un stagiu militar elementar de trei luni.

"Dupa cum vad, acest lucru se va intampla daca Rusia se implica intr-o aventura militara in tarile baltice", a declarat Stropnicky.

Praga este nelinistita de faptul ca trebuie sa se bazeze doar pe o armata profesionista formata din 20.000 de militari. Un sondaj recent arata ca peste 60 la suta din populatie sustine introducerea instructiei militare extinse.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#tari baltice masuri Rusia, #tari baltice forte aparare civila, #Polonia forte aparare civila, #masuri aparare Rusia , #Rusia
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Da, totdeauna amenintarile Rusiei au fost luate in serios, nu e de
Poza ionut1964
ionut1964
rank 2
ne pregatim de prostia din capul unora