Intalnirea Putin - Kim, un eveniment major in toiul crizei nucleare?

Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 22:15
4833 citiri
Intalnirea Putin - Kim, un eveniment major in toiul crizei nucleare?

Pe fundalul tratativelor nucleare blocate cu SUA, Kim solicita ajutor diplomatic din partea Kremlinului. Rusia doreste stabilitate la frontiera sa din Extremul Orient. Urmareste Putin si altceva?

Trenul blindat al presedintelui nordcoreean a parcurs 684 de kilometri de la Phenian la Peninsula Russky din apropiere de Vladivostok, unde are loc reuniunea la varf dintre presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si cel al Coreei de Nord, Kim Jong Un. Consilierul prezidential Iuri Usakov a confirmat ca, pe langa chestiuni ce tin de relatiile bilaterale, vor fi abordate in cadrul intrevederii si aspecte privind denuclearizarea Peninsulei Coreene. "Rusia intentioneaza sa ajute la consolidarea unor tendinte pozitive in orice mod cu putinta", a declarat responsabilul.

Kim Jong Un se intalneste pentru prima data cu Vladimir Putin, de la instalarea sa in functia de presedinte al Coreei de Nord, in anul 2011. Intarzierea cu care are loc evenimentul nu poate fi imputata Kremlinului, fiindca Rusia l-a invitat pe Kim in repetate randuri sa efectueze o vizita oficiala in tara.

Potrivit lui Konstantin Aslomov, expert in cadrul Centrului de Cercetari Coreene din cadrul Academiei de Stiinte a Federatiei Ruse, "pentru Rusia este importanta denuclearizarea in sine, dar si mai importanta este stabilitatea Peninsulei Coreene". Aslomov a subliniat de asemenea ca partea rusa considera foarte importanta continuarea dialogluui. "Nu avem nevoie de un conflict suplimentar la frontierele noastre", a conchis el.

Tensiuni in Pacific

Intalnirea are loc in contextul blocarii dialogului dintre SUA si Coreea de Nord. Cea de-a doua intalnire la varf dintre presedintii Trump si Kim, desfasurata la Hanoi in februarie, s-a incheiat prin plecarea de la masa tratativelor a delegatiei din Phenian. Casa Alba a comunicat ulterior ca oficialii nordcoreeni au cerut inlaturarea tuturor sanctiunilor impuse tarii din cauza programelor nuclear si balistic, ceea ce Coreea de Nord dezminte.

La inceputul lunii in curs, Coreea de Nord a anuntat ca a testat cu succes "o noua arma tactica teleghidata". De asemenea, responsabili guvernamentali de la Phenian au cerut indepartarea sefului diplomatiei americane, Mike Pompeo, de la tratativele privind denuclearizarea, deoarece acesta ar "vorbi prostii" si ar fi "impulsiv".

Ce urmareste Rusia?

Politologul Aslomov a insistat ca presedintele Kim Jong Un doar "isi diversifica politica externa" prin intalnirea cu Putin. Reuniunea la varf nu este o incercare a Moscovei de a arata ca ar putea fi un mediator mai util decat SUA in tratativele vizand denuclarizarea Peninsulei Coreene. Dar alti analisti vad reuniunea ca pe o demonstratie de putere a Rusiei. Directorul Centrului de Cercetari Carnegie din Moscova, Dimitri Trenin, considera ca summit-ul permite Coreei de Nord sa arate ca "dispune de optiuni" in materie de politica externa, in vreme ce Rusia va folosi evenimentul "pentru a-si demonstra relevanta".

In orice caz, Rusia incearca sa mentina la masa tratativelor toate partile implicate. Aparent, intalnirea dintre Kim si Putin a fost discutata in prealabil cu administratia SUA. Saptamana trecuta, oficiali rusi s-au intalnit cu omologii lor americani pentru a discuta despre dosarul nordcoreean.

Echilibristica politica

Se pare, de asemenea, ca Rusia tine la curent China in privinta contactelor cu Phenianul. Putin se va deplasa la Beijing imediat dupa intrevederea cu Kim. Chiar daca surse oficiale de la Kremlin nu au mentionat explicit ca tema Coreea de Nord va figura pe agenda intalnirii Putin-Xi Jinping, e de presupus ca aceasta va fi de asemenea discutata.

In 2017, China si Rusia au elaborat o foaie de parcurs pentru rezolvarea crizei nordcoreene. Consilierul prezidential rus, Iuri Usakov, a subliniat importanta acestui plan inaintea intrevederii Putin-Kim, evidentiind ca pana acum lucrurile se desfasoara potrivit acestuia. Prima faza a foii de parcurs, in care Coreea de Nord isi stopeaza testele cu rachete concomitent cu stoparea exercitiilor militare comune SUA-Coreea de Sud, a fost deja indeplinita, potrivit lui Usakov. "Acum vom trece la faza a doua a planului, si vom incuraja indeplinirea prevederilor sale". Faza a doua a initiativei prevede o serie de negocieri mai complexe.

Buni vecini, buni prieteni?

Rusia ar putea deveni un mediator important pentru Coreea de Nord in conflictul privind capacitatile sale atomice. Cele doua tari au o indelungata istorie comuna. Uniunea Sovietica a fost primul aliat al Coreei de Nord si principalul sustinator al lui Kim Ir Sen, bunicul lui Kim Jong Un.

Interesele economice ale lui Kim vor ajuta la consolidarea si extinderea relatiilor bilaterale cu Rusia. Comertul dintre cele doua tari s-a redus substantial in 2018 ca urmare a sanctiunilor impuse Phenianului de catre Consiliul de Securitate al ONU. De asemenea, Rusia a redus numarul muncitorilor nord-coreeni prezenti in tara, de la 30.000 la 10.000. Banii trimisi acasa la familiile lor de acesti muncitori au fost o sursa vitala de moneda straina pentru Coreea de Nord. Acum Kim cauta activ oportunitati de afaceri pentru a relansa economia incremenita a tarii.

Emily Sherwin

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#intalnire Putin Kim Jong un , #Rusia
Comentarii