Razboiul rece pentru Polul Nord: Rusia Vs. Canada

Sambata, 30 Iulie 2011, ora 20:40
3105 citiri
Razboiul rece pentru Polul Nord: Rusia Vs. Canada

In timp ce gheata arctica continua sa se topeasca, rivalitatea dintre tarile care emit pretentii asupra teritoriilor din jurul Polului Nord se inteteste. In acest context, Canada isi intareste prezenta militara in regiune, ca raspuns la prezenta masiva a trupelor rusesti in zona.

Analistii militari canadieni atrag atentia ca manevrele militare ale Canadei din zona nu reprezinta o reactie la o presupusa amenintare militara in regiune, ci sunt efectuate pentru a transmite un semnal de autoritate.

"Legislatia internationala prevede ca dreptul unui stat asupra unui teritoriu arctic depinde de capacitatea acestuia de a-si apara acel teritoriu", sustine politologul Christian Loyprecht de la Royal College Militar din Ontario, Canada, citat de Deutsche Welle.

Rusia isi intareste pozitiile

Canadienii isi consolideaza prezenta militara in regiunea Polului Nord, avand in vedere ca aici se gasesc deja nave de razboi care apartin Rusiei, Norvegiei si Danemarcei, tarile care revendica drepturi asupra teritoriului de sub gheata arctica.

Deocamdata, batalia se duce pe niste resurse care sunt acoperite in mare parte de gheata. Sperantele sunt insa mari. Se crede ca sub adancimile apelor de la Polul Nord se ascund mai mult de 90 miliarde barili de petrol si cantitati imense de gaze naturale, iar topirea ghetii de la Pol nu este un eveniment atat de indepartat.

Lupta pentru aceste bogatii imense fac ca totul sa semene cu marea goana dupa aur, asa ca ONU se straduieste sa inabuse din fasa potentialele conflicte din zona. Rusia pare a nu tine cont de indicatiile ONU si a trimis deja in regiune 20.000 de soldati, instruiti special pentru conditiile meteo din zona. Sarcina lor este apararea intereselor Rusiei si mai ales integritatea peninsulei din vestul Siberiei, Yamal, care reprezinta un teritoriu ideal pentru conductele ce ar duce gazele din Arctica catre Rusia.

Reactia Canadei

In 1925, Canada a revendicat oficial teritoriul cuprins intre Alaska si Groenlanda. Cateva luni mai tarziu, Uniunea Sovietica a ridicat pretentii asupra unui teritoriu mult mai mare. De atunci, exista sicane permanente, in regiune, intre cele doua tari.

Cand in 2007 un submarin rusesc a ancorat la Polul Nord un drapel imens cu insemnele Rusiei, fabricat din titan, Canada a reactionat dur. "Nu mai traim in secolul 15. Nimeni nu mai poate astazi sa inconjoare lumea si sa infiga steaguri pe unde apuca", a declarat pe atunci ministrul de externe canadian.

In ocotombrie, anul trecut, actualul sef al diplomatiei canadiene a transmis un mesaj transant catre Moscova: "Arctica este parte a tarii noastre, a fost si asa va fi intotdeauna".

Sicanele continua si ramane de vazut daca va mai apuca cineva sa exploateze resursele de la Polul Nord, dupa ce gheata se va topi, iar Terra cu siguranta nu va mai fi aceeasi.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Polul Nord Rusia Canada, #resurse petrol Polul Nord, #Canada pretentii Polul Nord, #Rusia Canada razboi , #Rusia