Rusia si China, din nou frati? Cat de mult s-au strans legaturile si ce rol joaca Ucraina

Duminica, 26 Aprilie 2015, ora 20:24
7295 citiri
Rusia si China, din nou frati? Cat de mult s-au strans legaturile si ce rol joaca Ucraina
Foto: Hepta.ro

Luna viitoare, liderii occidentali vor lipsi in masa de la parada militara organizata de presedintele Vladimir Putin, la aniversarea a 70 de ani de la victoria aliatilor in Al Doilea Razboi Mondial, nu insa si o lista restransa de sefi de stat din Asia.

Presedintele american Barack Obama si liderii europeni vor sta departe de manifestatiile din Piata Rosie din Moscova, in semn de protest fata de rolul Rusiei in criza si conflictul din Ucraina, subliniaza Carrie Gracie, pentru BBC.

In schimb, presedintele chinez Xi Jinping va fi oaspetele de onoare la Kremlin, alaturi de liderul nord-coreean Kim Jong Un si de cel al Uzbekistanului, Islam Karimov.

E oficial: Boicotat de Europa, Putin va aniversa Ziua Victoriei alaturi de Kim Jong Un

China vrea sa-si mareasca influenta printr-un megaproiect de 46 miliarde de dolari (Foto)

Pana de curand, presedintele rus a promovat o viziune eurasiatica, respectiv o uniune care se va desfasura "de la Dublin la Vladivostok". Insa, pe masura ce criza din Ucraina s-a adancit, iar sanctiunile statelor occidentale, in frunte cu SUA, au afectat Rusia, China a ramas singura mare economie din afara celor care au impus sanctiunile, iar relatiile dintre Moscova si Beijing sunt mai apropiate decat oricand in ultima jumatate de secol.

Rusii vor sa construiasca cel mai lung drum din lume, de la Londra in Alaska

Ambasadorul rus in China, Andrei Denisov, a subliniat apropierea dintre liderii celor doua mari puteri: "Presedintele Putin si presedintele Xi s-au intalnit de cinci ori anul trecut. Se vor intalni de cel putin tot atatea ori in acest an. Aceasta arata importanta dialogului politic".

De altfel, cei doi lideri se descriu reciproc drept "buni prieteni", iar ambii prefera sa se prezinte drept lideri nationali puternici, care vor reconstrui gloria trecuta.

Cum a profitat China de pe urma crizei din Ucraina

Fata de perioada lui Mao si Hrusciov, politica externa a Beijingului pune pragmatismul deasupra ideologiei, iar diplomatii sai incearca sa exploateze diferentele dintre Moscova si Washington in avantajul Chinei, criza ucraineana oferind o buna oportunitate in acest sens.

In acest caz, trebuie spus ca China pretinde ca pricipiile sale centrale de politica externa sunt suveranitatea, integritatea teritoriala si lipsa ingerintelor. Daca insa aceste principii ar fi condus politica chineza, ar fi fost de asteptat ca Beijingul sa condamne actiunile rusesti din Ucraina. China a refuzat sa aleaga intre una dintre cele doua parti.

Rusia isi fixeaza privirea catre Orientul Mijlociu

Adevarul este ca criza din Ucraina a ajutat substantial interesului national chinez. Pierzandu-si prietenii din capitalele europene, Moscova a avut nevoie urgenta de pietele si prietenii din Orient, iar in luna mai 2014 a semnat un contract pe 30 de ani de livrare de gaze, in valoare de 400 de miliarde de dolari, catre China "flamanda" de combustibil, chiar daca acordul a fost blocat in stadiul de negocieri pentru 10 ani, din cauza neintelegerilor cu privire la pret.

In cele din urma izolarea diplomatica a Rusiei a facut diferenta, iar cei mai multi analisti au ajuns la concluzia ca China chiar a obtinut o buna afacere. De asemenea, in luna noiembrie a fost semnat un acord-cadru privind un al doilea gazoduct, din Siberia occidentala catre nord-vestul Chinei.

Inca un avantaj pentru Beijing, ca urmare a crizei din Ucraina: alaturi de situatiile tot mai tensionate care escaladeaza in Orientul Mijlociu, evenimentele din estul Europei ajuta la distragerea atentiei Statelor Unite de la Asia de Est.

Pot sa fie banii islamici un remediu pentru problemele economice ale Rusiei?

Liderii chinezi cred ca Statele Unite nu vor ceda niciodata de bunavoie statutul de putere preeminenta in Asia, iar politica oficialilor de la Beijing pe termen lung este "sa scoata" cu forta SUA din zona intereselor asiatice.

Astfel, initiativele regionale pe dezvoltare si comert sunt la fel de bine parte a acelui plan cat este modernizarea militara. Un "parteneriat strategic" cu Rusia este o mare piesa a acestui puzzle, securizand mii de kilometri de granita comuna.

In anul 2009, cand a ajuns la Casa Alba, Barack Obama a sustinut ca obiectivele politicii externe sunt de a reseta relatia cu Rusia si de a "pivota catre Asia". Insa, pe masura ce se apropie de sfarsitul celui de-al doilea mandat, China este cea care a resetat relatia cu Rusia, iar aceasta din urma este cea care a pivotat catre Asia.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rusia relatii China, #Rusia gaze China, #Vladimir Putin Xi Jinping, #China criza Ucraina, #Rusia cooperare China , #Rusia