Rusia vrea sa ii dea Siriei sisteme antiaeriene S-300, SUA ii cer sa se mai gandeasca

Luni, 24 Septembrie 2018, ora 21:01
5713 citiri
Rusia vrea sa ii dea Siriei sisteme antiaeriene S-300, SUA ii cer sa se mai gandeasca
Foto: Captura Video

Anuntul Rusiei ca va intari apararea antiaeriana a Siriei, in urma distrugerii unui avion rus, pe care Kremlinul o pune pe seama Israeului, nu a fost bine primit de administratia Trump.

Reactia Administratiei Donald Trump a venit imediat: livrarea de catre Rusia a sistemelor de rachete S-300 Siriei ar fi o "escaladare semnificativa" a crizei si cere Moscovei sa reanalizeze decizia.

"Credem ca oferirea sistemelor S-300 Guvernului sirian ar fi o escaladare semnificativa din partea Rusiei si o decizie despre care speram, daca relatarile de presa sunt corecte, ca ar trebui sa fie reanalizata", a declarat John Bolton, considerul prezidential american pentru Securitate Nationala.

"Nu trebuie sa fie neintelegeri. Partea responsabila pentru atacurile asupra Siriei si Libanului, partea responsabila de doborarea avionului rus este Iranul", a subliniat John Bolton, citat de agentia Reuters.

Intr-o convorbire telefonica, joi, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, presedintele rus Vladimir Putin a respins dezmintirile prezentate de catre armata israeliana, care l-a si trimis la Moscova pe seful Statului saiu Major sa se explice.

Consolidarea capacitatilor apararii regimului lui Bashar al-Assad "vizeaza inaintea de orice sa evite orice amenintare potentiala la adresa vietii militarilor rusi".

In doua saptamani, armata siriana va primi baterii antiaeriene de tip S-300, a carei livrare, decisa in 2010, intarzia din cauza opozitiei Israelului, cu care Rusia intretinea bune relatii.

Aceste sisteme "sunt capabile sa intercepteze aparate pe o distanta de peste 250 de kilometri si pot lovi in acelasi timp mai multe tinte in aer", a insistat Serghei Soigu.

In prezent, sistemele de tip S-300 operate de rusi sunt desfasurate in jurul bazei navale ruse de la Tartus, iar sisteme de tip S-400 - mai moderne - sunt desfasurate la baza aeriana de la Hmeinim (vest).

De asemenea, "navigarea prin satelit, radarele de bord si sistemele de comunicatie ale avioanelor militare care ataca tinte pe teritoriul sirian vor fi neutralizate prin bruiaj electronic in zone adiacente Siriei si Marii Mediterane", a anuntat Soigu.

"Suntem convinsi ca implementarea acestor masuri va raci capatele fiebinti si va impiedica fapte necugetate care constituie o amenintare la adresa militarilor nostri", a avertizat ministrul rus. "In caz contrar, vom reactiona in mod adecvat", a adaugat el.

Potrivit unei surse occidentale, insa, "mesajul rusilor nu pare sa se adreseze coalitiei" internationale, care opereaza mai degraba in estul Siriei.

SISTEMELE S-300 NU SUNT "INDREPTATE CONTRA VREUNEI TARI"

Aceste tensiuni releva felul in care razboiul sirian a devenit tot mai complex de cand a izbucnit in 2011, implicand de-acum numeroase puteri cu interese uneori contrare, de la occidentali la iranieni si trecand prin Turcia.

Moscova reproseaza Israelului, ale carui rachete vizau atunci depozite de munitie in provincia siriana Latakia (nord-vest), faptul ca nu a avertizat-o decat cu un minut inaintea atacurilor aeriene si-i acuza pe pilotii israelieni ca au folosit Iliusinul-20 drept "scut" contra rachetelor siriene.

Armata israeliana a dat asigurari, duminica, cu privire la faptul ca avioanele sale "nu s-au ascuns in spatele vreunui aparat si (...) se aflau in spatiul (aerian) israelian in momentul in care a fost doborat avionul rus".

"Potrivit informatiilor expertilor nostri militari, actele premeditate ale pilotilor israelieni sunt de vina, ceea ce nu poate decat sa prejudicieze relatiile" cu Israelul, a declarat, cu toate acestea, un purtator de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a subliniat, insa, ca livrarile de sisteme de tip S-300 nu sunt "indreptate contra vreunei tari terte, ci (sunt) menite sa apere militarii" rusi.

Armata rusa intervine in Siria din septembrie 2015, in sustinerea regimului al-Assad, ceea ce i-a permis acestuia din urma sa reia controlul unei mari parti a teritoriului sirian.

Distrugerea Iliusinului-20 rus constituie cea mai grava sincopa a mecanismului de "deconflictualizare" implemenat intre Israel si Rusia in 2015 cu scopul de a evita acrosaje intre armatele rusa si israeliana in Siria.

In incercarea de a demina criza, seful Statul Major al Fortelor aeriene israeliene s-a dus personal la Moscova pentru a prezenta elemente care sa disculpe tara sa.

Israelul si-a multiplicat bombardamentele in Siria contra unor pozitii guvernamentale, convoaie cu armament destinate in opinia sa miscarii siite libaneze Hezbollah si si si-a intensificat in ultimele luni tintele iraniene. Israelul se afla in continuare, teoretic, in razboi cu Siria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Rusia Siria avion Israel rachete , #Rusia