Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Strategia lui Putin: "Din Siberia, gaze si petrol cu dragoste si ura"

Vineri, 21 Martie 2014, ora 07:43
8267 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Strategia lui Putin: "Din Siberia, gaze si petrol cu dragoste si ura"

Pentru a reusi sa ne formam o parere despre cum vor reactiona SUA si Uniunea Europeana vizavi de anexarea Crimeii de catre Rusia ar trebui sa intelegem care a fost motivatia lui Vladimir Putin de a declansa o astfel de operatiune.

Gestul liderului autoritar al Rusiei a fost unul indelung planificat sau decizia a fost luata rapid, imediat dupa plecarea lui Ianukovici, presedintele ucrainean, de la putere?

Probabil ca marele sef de la Kremlin are la el pe birou diverse strategii dezvoltate de serviciile secrete. Iar marea problema a lui Vladimir Putin in acesti ani a fost ca in numele echilibrului economic a tot facut pasi inapoi in ce priveste colaborarea cu SUA si Uniunea Europeana.

E de amintit aici disputa privind scutul antiracheta, scut care a fost privit ca un act de ostilitate a SUA fata de Rusia, un gest de neincredere, chiar daca presedintele Barack Obama a dat asigurari ca acest sistem de aparare nu vizeaza Rusia. Dar orgoliul lui Putin a fost ranit.

O noua revolta in Ucraina, o noua incercare a vecinului rebel de la apus de a se integra in structurile UE si, mai apoi, in NATO a reprezentat picatura care a umplut paharul.

Decizia lui Putin de a anexa Crimeea a fost una impulsiva. A mizat pe incetineala cu care SUA, UE si NATO vor reactiona si a vizat intarirea puterii personale.

In acest moment, liderii Uniunii Europene pregatesc un nou pachet de sanctiuni, dar fara a tinti economia Rusiei. NATO a pornit o serie de manevre in Oceanul Inghetat si in Marea Neagra, manevre care au rolul de a tempera entuziasmul militar al Rusiei. Din punctul de vedere al unui locuitor din estul Europei, reactia pare anemica, dar nici solutii magice nu prea exista care sa nu "alunece" spre o confruntare militara - ar insemna un dezastru pentru ambele parti.

Daca noi, cei de la granita lumii civilizate, ne intrebam ce vor rusii, se pare ca Putin stie foarte bine ce vor. Desi venitul minim in Rusia e de 150 de dolari pe luna si 110 oameni detin 35% din bogatia intregii tari, 63% dintre rusi cred ca tara lor a redevenit o mare putere, iar increderea in Vladimir Putin a atins 72 de procente, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, conform unui sondaj realizat de centrul de studii politice Levada si publicat de Washington Post.

In acelasi studiu se arata ca astazi 56% dintre rusi au o parere negativa despre americani in comparatie cu numai sapte procente de antiamericani inregistrati in 1990.

In concluzie, cum spune o reclama, Vladimir Putin a anexat Crimeea pentru ca a putut. Si nimic din comportamentul sau actual pare sa nu-l opreasca sa continue pe acelasi drum. Sunt sanse mari ca urmatoarea tinta sa fie Transnistria. Noul tar stie ca rusii de rand viseaza la gloria pierduta a URSS. Si isi doresc asta mai mult decat oportunitatile oferite de un stat democratic si o economie libera. Oricum, un sfert dintre ei sustin ca traiesc in democratie, potrivit aceluiasi studiu.

Probabil ca Vladimir Putin va incerca sa recucereasca Ucraina si sa-si mute avanposturile pe actuala granita a UE, ceea ce pentru Romania si Republica Moldova ar fi dramatic. Din acest motiv e foarte important ca Occidentul, prin structurile sale politice si militare, sa reactioneze unitar. Chiar daca sanctiunile nu sunt extrem de dure, unitatea e cea mai importanta. Daca liderul de la Kremlin reuseste sa creeze o bresa in interiorul UE, atunci chiar Uniunea e amenintata cu disparitia.

Doar reactia solidara, consecventa sa continua il poate stavili pe Vladimir Putin, desi acesta va incerca sa ne dezbine prin orice mijloace.

Pentru cei care se intreaba cum poate fi imblanzit, raspunsul e numai prin izolare economica. Bunastarea Rusiei depinde exclusiv de banii platiti de Uniunea Europeana pentru materii prime. Economia Rusiei are un nivel de dezvoltare de secolul XIX cum remarca un editorialist de la Washington Post. Iar Putin a pariat pe lacomia europenilor care nu vor refuza gazul si petrolul trimise din Siberia, cu dragoste si ura.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Rusia Crimeea Vladimir Putin, #sanctiuni Rusia Crimeea, #sanctiuni Rusia Uniunea Europeana, #Rusia gaze , #Rusia