Cu o saptamana inainte de cea mai mare desfasurare de forte armate, Rusia asigura NATO ca exercitiul e unul defensiv

Joi, 07 Septembrie 2017, ora 23:29
4909 citiri
Cu o saptamana inainte de cea mai mare desfasurare de forte armate, Rusia asigura NATO ca exercitiul e unul defensiv
Foto: Hepta.ro - arhiva

Seful statului-major al fortelor ruse, generalul Valeri Gherasimov, l-a asigurat joi pe seful comitetului militar al NATO, generalul Petr Pavel, ca exercitiul militar Zapad, organizat de Rusia si Belarus in perioada 14-20 septembrie, are caracter defensiv si a fost planificat de multa vreme, a informat ministerul apararii de la Moscova, citat de AFP.

Cei doi generali s-au intalnit la Baku, iar ulterior NATO a dat publicitatii un comunicat in care nu da detalii despre dialogul purtat, ci arata doar ca acesta "demonstreaza interesul reciproc clar pentru pastrarea canalelor de comunicare militare" intre alianta nord-atlantica si Rusia.

Rusia a anuntat ca la manevrele din Belarus si din enclava rusa Kaliningrad vor participa aproape 13.000 de militari din cele doua tari, ceea ce a provocat ingrijorare in special in Polonia si Lituania. Estonia si Lituania sustin insa ca efectivele reale vor fi de aproximativ 100.000, iar ministrul german de externe, Ursula von der Leyen, a mentionat joi acelasi numar.

Viceministrul rus de exerne Aleksandr Fomin a afirmat la sfarsitul lui august ca exercitiul Zapad "nu este indreptat anume impotriva niciunui stat" si a acuzat presa si Occidentul ca "raspandesc mituri referitoare la asa-zisa amenintare rusa".

Cu toate acestea, joi, la Tallinn, ministrii apararii din Franta si Germania si-au exprimat dezaprobarea. "Este indiscutabil ca vom vedea o demonstratie a capacitatilor si puterii rusilor", a spus von der Leyen, iar omologul francez, Florence Parly, a vorbit despre o "strategie de intimidare" folosita de Moscova.

Miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, apreciase ca manevrele nu reprezinta o amenintare imediata, dar a condamnat lipsa de transparenta a Rusiei, care a invitat doar trei observatori din partea Aliantei, un numar insuficient avand in vedere cerintele Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa.

Citeste despre posibilele implicatii ale exercitiului militar masiv:

Presa de la Washington: Rusii ar putea sa invadeze Europa in septembrie. Cum ar trebui sa reactioneze SUA?

Analist militar rus: Asistam la un nou Razboi Rece intre Moscova si Occident. Viitorul nu arata prea optimist

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#exercitiu militar rus Belarus, #exercitiu militar Rusia , #Rusia