Cum afecteaza recesiunea din Rusia orasele din China

Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 19:16
5623 citiri
Cum afecteaza recesiunea din Rusia orasele din China
Foto: Hepta.ro

Prietenia dintre presedintele chinez Xi Jinping si cel rus Vladimir Putin - care s-au intalnit miercuri pentru a opta oara in doi ani - ajuta putin la combaterea vanturilor economice aspre care sufla prin granita dintre cele doua tari.

Este si cazul orasului chinez Heihe, din nord-estul Chinei, unde comerciantii sustin ca recesiunea economiei ruse afecteaza si afacerile locale, scrie Business Insider.

In prezent, rusii pot calatori peste granita, in Heihe, fara vize, in cautare de chilipiruri, iar cumparatorii trec raul cu barca sau chiar pe jos, cand acesta ingheata, iarna.

Un taximetrist din orasul chinez spune ca "pentru a face bani, comertul cu Rusia este cel mai important lucru", iar un comerciant chinez spune ca, "daca nu vorbesti rusa, nimeni nu iti va cumpara blanurile".

Lucrurile au inceput sa se schimbe, insa, in ultima perioada, astfel ca in weekend doar cativa vizitatori rusi au putut fi vazuti trecand prin punctul de granita din orasul chinez, iar in mall au mers doar cativa cumparatori rusi.

China a devenit cel mai mare partener comercial al Rusiei, dupa ce Moscova si-a indreptat privirea catre est, cautand pietele din Asia in urma sanctiunilor occidentale privind conflictul din Ucraina si preturilor scazute ale energiei care au afectat economia.

Rusia si China, din nou frati? Cat de mult s-au strans legaturile si ce rol joaca Ucraina

In 2014, Beijingul si Moscova au ajuns la un acord istoric privind furnizarea de catre Rusia a unei cantitati de gaze de 400 de miliarde de dolari, iar in luna mai Rusia a devenit cea mai mare sursa de petrol brut pentru China, pentru prima oara intr-un deceniu.

Constructia unui gazoduct de 4.000 de kilometri din Siberia la Shanghai, via Heihe, a inceput saptamana trecuta, in partea chinezeasca.

Premierul rus Dmitri Medvedev a spus ca proiectul a devenit posibil doar "datorita unui nivel extrem de inalt de cooperare cu adevarat strategica intre Rusia si China".

Economia Rusiei a cunoscut o scadere de 2,2 la suta in primul trimestru al acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar valoarea rublei aproape s-a injumatatit fata de yuan, in ultimele 12 luni.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#recesiune Rusia orase China, #scadere economica Rusia , #Rusia