Cum i-a pacalit Rusia pe europeni in chestiunea Ucrainei

Vineri, 03 Ianuarie 2014, ora 11:39
9841 citiri
Cum i-a pacalit Rusia pe europeni in chestiunea Ucrainei
Foto: Johnib

Recent, Uniunea Europeana s-a vazut pentru prima oara cazand intr-o plasa de proportii: guvernul presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici se prefacea ca duce tratative cu europenii privind Acordul de Asociere, acestia il luau in serios, desi scopul urmarit de Ucraina era sa se retraga in ultimul moment si anume atunci cand va aprecia ca, facandu-si jocul, obtine conditii maxime din partea Rusiei, ca sa nu semneze documentul.

Documentul n-a fost semnat, dar este sigur ca in acel moment, liderii Uniunii Europene s-au simtit tradati, iar Moscova a jubilat, frecandu-si mainile de bucurie, apreciaza Projekt Syndicate.

Cele doua Ucraine

Acum este clar pentru toata lumea ca motivul pentru care Ianukovici a cam lungit negocierile de la Vilnius era supralicitarea pretului pe care Rusia trebuie sa-l plateasca pentru a mentine Ucraina in spatiul sau strategic.

Iar pretul a fost pe masura. La numai cateva zile dupa "victoria" de la Vilnius, Ianukovici s-a prezentat cu caciula in mana la Kremlin, iar rusii i-au umplut respectiva caciula cu un credit de 15 miliarde de dolari, cu ieftinirea gazelor, cu eventuale alte credite in viitor si, bineinteles, cu niste avantajoase acorduri comericale.

Bine jucat, dar cam murdar. Din punctul de vedere al lui Ianukovici, el si-a rezolvat principalele probleme pe termen scurt, iar soarta Ucrainei pe termen lung s-ar putea sa nu-l intereseze, in baza regescului pricipiu: dupa mine, potopul.

Unii cred ca ar trebui sa-l sperie multimea din piata centrala a Kievului, unde protestatarii nu tin seama de ger, ca sa-si exprime revolta. Altii insa stiu ca Ucraina nu-i totuna cu Kievul.

Ucraina este o tara imensa, impartita in doua segmente: partea din nord si din vest, inclusiv capitala, doreste integrarea europeana, iar partea din sud si din est ramane atasata Rusiei cu trup si suflet.

Tensiunile dintre cele doua regiuni sunt uriase, iar riscul unor confruntari violente nu-i exclus, desi numai un nebun si-ar putea inchipui ca aceasta este solutia. Dar, daca lipseste nebunul, nici ceilalti care se stiu sanatosi nu stiu sa rezolve sarada.

Mai tare decat Armata Rosie

Totusi, judecand la rece evenimentele post-Vilnius, ne putem acum pune intebarea de ce s-au antrenat oare liderii europeni in tratative cu Ianukovici, a carui alegere in 2010 trimitea Ucraina fara echivoc in tabara rusa.

Raspunsul la intrebare poate fi gasit in relatia Europei cu Rusia. Aceasta inca mai tanjeste dupa statutul de putere mondiala a fostei URSS, pe care crede ca o reprezinta.

Astazi, Rusia este preocupata sa-si reduca dependenta de tehnologiile Occidentului, sa-si recapate influenta si autoritatea asupra republicilor foste sovietice si sa stavileasca extinderea NATO spre est.

Pe scurt, Rusia nazuieste sa-si restabileasca statutul de putere mondiala, fara aportul vreunei Armate Rosii, ci numai cu priceperea diplomatilor de la Kremlin si cu slabiciunile unor conducatori carora nu le pasa de interesul tarii in perspectiva, de tipul lui Ianukovci.

Dar, pentru asemenea scop, diplomatia nu este suficienta. Pentru asta, rusii sunt dispusi sa puna la bataie tot ce au ei mai pretios si mai ispititor pentru altii: uriasele lor resurse de energie.

Testul a reusit, dar nu stim ce teste mai urmeaza

Rusii au demonstrat ca nu le e jena sa inchida in plina iarna robinetele de gaze, ca si cum le-ar spune partenerilor: ori faceti cum vrem noi, ori muriti de frig. Ucraina a simtit candva pe pielea ei acest joc, iar incercarea fostului premier Iulia Timosenko de a-i infrunta pe rusi, cu gazele lor cu tot, s-a temrinat asa cum se stie.

Pe scurt, Rusia lasa de inteles ca se pregateste sa le contrapuna europenilor o uniune euro-asiatica, stapana nu numai pe rezervele de gaze si petrol, dar si pe caile pentru transportarea acestora spre beneficiari.

Ucraina a fost un test prin care Rusia a verificat daca-si mai poate atrage in propria sfera de influenta fostele state sovietice, iar testul a reusit. Ucraina a dovedit ca Rusia ar putea reface ceva din ceea ce a fost puterea sovietica.

Si nu numai Ucraina. Daca facem o scurta retrospctiva a anului 2013, vom observa ca diplomatia rusa a obtinut succese importante in Siria, ca are intelegeri cu Iranul in domeniul nuclear, acum a recastigat Ucraina si nu se stie incotro isi mai indreapta atentia. Indeosbi acest din urma aspect este motiv de ingrijorare.

Mutare șoc a unei țări prietene cu Putin: Închide ușa Rusiei și trece la afaceri cu SUA
Mutare șoc a unei țări prietene cu Putin: Închide ușa Rusiei și trece la afaceri cu SUA
Dacă, anul trecut, o țară prietenă cu Putin a fost cel mai mare cumpărător de petrol rusesc, după pierderea pieței europene de către Moscova, acum lucrurile încep să se complice pentru...
Putin simte că îi fuge pământul de sub picioare: Ordin neașteptat dat companiilor rusești, plus un aranjament cu arabii
Putin simte că îi fuge pământul de sub picioare: Ordin neașteptat dat companiilor rusești, plus un aranjament cu arabii
Atacurile cu drone ale Ucrainei asupra mai multor rafinării din Rusia, care au dus la diminuarea producției, la care se adaugă sancțiunile Statelor Unite care au ”lovit” tancurile...
#Ucraina sfera rusa, #Rusia gaze naturale, #Rusia petrol, #Rusia zona de influenta , #Rusia