Cum iti cumperi un tanc rusesc si ce poti sa faci cu el

Autor: Ana Ilie
Vineri, 19 Iunie 2015, ora 15:54
20512 citiri
Cum iti cumperi un tanc rusesc si ce poti sa faci cu el
Foto: Hepta.ro

Civilii pot achizitiona cu relativa usurinta, daca doresc, un tanc rusesc de tip T-72. Sau orice alt echipament de lupta din vremea URSS, daca au buzunarele suficient de adanci si pline.

Daca in stare noua tancul T-72 costa un milion de dolari, in stadiul in care ajunge la clientii civili masinaria de razboi ruseasca mai valoreaza doar 50.000 de dolari. Dar principalul tanc de lupta al Rusiei, 45 de tone de fier incununate de un tun, ajunge la doritori dupa 40 de ani de utilizare, scrie Wired.

In prezent, in armata Rusiei se afla inca 5.000 de asemenea tancuri. Armatele Slovaciei, Cehiei, Ungariei si Poloniei, care mai au inca masinaria in dotare din timpul URSS, fac curatenie in stocurile de echipamente pentru a face loc masinariilor NATO.

Asa ca cine are dorinta, 50.000 de dolari, nervi de otel pentru toata hartogaraia necesara si alte mii bune de euro pentru plata transportului (de ex. 20.000 pentru transportul in SUA), poate deveni proprietarul unui tanc rusesc, scrie sursa citata.

Majoritatea dealerilor de tancuri se afla in Cehia. Acestia sustin ca au cumparat pe bani putini echipamentele invechite si au la oferta tot ce isi poate dori un pasionat: elicoptere de atac, tunuri howitzer, avioane de lupta, camioane pentru lansatoare mobile de rachete.

In pretul de baza intra orice reparatie cruciala de care are nevoie masinaria ca sa mearga. Dealerii repara sistemele hidraulice, electrice, de franare, de directie, motorul, schimba cauciucurile si lichidele si ii dau si-o vopsea verde-militar in acesti bani, inainte de a-ti livra achizitia.

Masinariile nu sunt insa reparate in adevaratul sens al cuvantului si ajung la client indoite si invechite, asa ca pretul poate urca si cu inca 30.000 de dolari daca vrei sa aduci tancul, spre exemplu, la stare aproape noua, asa cum isi doresc unii colectionari.

Tranzactia incepe printr-un avans de 30% si o asteptare de doua luni in timp ce autoritatile cehe elaboreaza partea lor de documentatie. Reparatiile ce revin dealerilor sunt facute dupa ce masinaria primeste unda verde pentru export si dureaza cam doua luni. E o idee buna sa solicitati in aceasta perioada si o traducere a manualului de folosire, care e in ceha sau rusa.

Urmeaza partea de documentatie din SUA, care presupune patru documente. Tancul este trimis in SUA abia dupa ce sunt scoase de pe el toate mitralierele si se taie o gaura in tun. Tancul trebuie curatat de orice urma de noroi, potrivit reglementarilor Departamentului pentru Agricultura.

Transportul masinariei mai adauga niste mii bune de dolari la intreaga afacere. In plus, doritorii trebuie sa stie ca, o data intrati in posesia tancului, au nevoie de buzunare adanci si teren propriu cat vezi cu ochii - masinaria de razboi are un motor V12 care mananca 7,5 litri de motorina la 1,6 kilometri si nu poate rula pe strazi.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#tanc rusesc achizitie Cehia, #cum cumperi tanc rusesc , #Rusia