Cursa inarmarilor din SUA si Rusia naste tensiuni: Moscova testeaza rachete pe ascuns?

Marti, 04 Februarie 2014, ora 07:08
2510 citiri
Cursa inarmarilor din SUA si Rusia naste tensiuni: Moscova testeaza rachete pe ascuns?
Foto: Pravda

Guvernul Statelor Unite investigheaza incalcarea de catre Rusia a Tratatului privind eliminarea rachetelor cu raza scurta si medie din anul 1987. Americanii si-au avertizat partenerii din NATO, luna aceasta, iar Rusia a raspuns ridicand problema retragerii unilaterale din tratat, pe care-l considera depasit.

Cele doua puteri mondiale sunt intr-o lupta latenta pentru consolidarea propriilor pozitii militare, potrivit Pravda.

Ziarul The New York Times a afirmat ca din 2008 Rusia a inceput sa testeze rachete de penetratrea solului in doua trepte, denumite RS-26, care nu se incadreaza in Tratatul Intermediate Range Nuclear Forces (INF).

Tratatul privind eliminarea rachetelor nucleare cu raza medie de actiune interzice SUA si Rusiei producerea, testarea si implementarea rachetelor balistice si de croaziera si cele terestre cu raza de actiune scurta si medie.

Publicatia a avertizat ca rachetele RS-26 sunt destinate sa umple golul lasat in potentialul militar al Rusiei, ca urmare a limitarii impuse de tratat.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Jen Psaki, a declarat ca a existat o analiza asupra violarii tratatului. Psaki a confirmat faptul ca o incalcare a fost stabilita si nu s-au facut acuzatii formale impotriva Rusiei.

17 congresmani americani au introdus un proiect de lege prin care cere guvernului sa raporteze Congresului presupusele incalcari de catre Rusia a tratatului.

Rusia testeaza o racheta balistica intercontinentala

Recent, Rusia a ridicat problema retragerii unilateral din tratat, pentru ca acesta ar fi considerat depasit.

Si alte tari au rachete cu raza medie, precum China, India, Israel, Coreea de Nord, Pakistan, Iran si Arabia Saudita.

Din punct de vedere geografic toate rachetele acestor tari pot atinge teritoriul Rusiei. Dar, SUA considera ca Rusia face totul pentru a-si pastra si a-si dezvolta fortele sale nucleare, care reprezinta singura masura de descurajare reala.

In 2013, Barack Obama a propus la Berlin reducerea arsenalelor nucleare cu o treime, dar Rusia nu a fost de acord. Conform estimarilor agentiilor de informatii americane, Rusia a testat rachete cu raza medie.

"Aceste afirmatii nu corespund realitatii. Rusia isi respecta obligatiile sale si acordurile bilaterale si internationale", a declarat Igor Korotchenko editor sef al publicatiei din domeniul apararii, afiliata Kremlinului.

"Aceasta este o interpretare unilaterala a americanilor care considera presupuse incalcari ale tratatului. Racheta in cauza, RS-26 Frontier este doar o racheta balistica intercontinentala si nu cum sustin americanii una cu raza medie", a spus Korotchenko.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#tensiuni tratat SUA Rusia, #incalcare tratat arme nucleare, #SUA investigheaza incalcarea tratatului Rusia, #Rusia testeaza rachete balistice , #Rusia