De ce se pregateste Rusia, de fapt, pentru un razboi nuclear: Mesajele ascunse ale lui Putin

Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 06:15
31500 citiri
De ce se pregateste Rusia, de fapt, pentru un razboi nuclear: Mesajele ascunse ale lui Putin
Foto: Arhiva Ziare.com

Rusia a organizat, luna aceasta, un exercitiu de mare amploare, prin care i-a pregatit pe cetateni de un atac nuclear. Presa straina a scris ca a fost cea mai mare simulare de acest fel de la destramarea Uniunii Sovietice incoace si pe buna dreptate, pentru ca ar fi implicat 40 de milioane de oameni.

Mai mult decat atat, Rusia a redeschis si amenajat mai multe buncare ce pot fi folosite pe post de refugiu in caz ca tara este atacata, dupa cum relata saptamana trecuta Wall Street Journal, citat de Fox News.

Insa analistii de pe plan mondial sunt sceptici si spun ca acest exercitiu nu este doar utilitar, ci vine la pachet cu binecunoscuta propaganda a Kremlinului.

Ziare.com a luat legatura cu analistul politic Marin Gherman, care locuieste in Ucraina si este preocupat de problema rusa, pentru a afla mai multe despre ce vrea Moscova sa transmita cu aceste manevre si care sunt mesajele ascunse.

Desi autoritatile ruse au dat publicitatii numeroase clipuri si imagini din timpul exercitiilor, l-am intrebat pe Gherman, care este si presedintele Centrului Media BucPress, daca exista posibilitatea ca acestea sa nu fie de anvergura prezentata de presa Kremlinului si sa se doreasca, de fapt, dezinformarea Occidentului.

"E prea posibil sa fie reale. La noi (in Ucraina - n.red.) se vorbeste de ceva vreme despre un posibil razboi nuclear. In Ucraina, de exemplu, anul trecut au fost redeschise si amenajate toate subsolurile, refugiile in caz de atac, chiar in perioada premierului (Arseni - n.red.) Iateniuk.

Nu e de mirare faptul ca rusii se pregatesc pentru asa ceva. Este o permanenta informare a cetatenilor rusi despre faptul ca NATO ii ataca si Statele Unite ale Americii se gandesc cum sa le ia teritoriile, sa le ia proximitatea - Ucraina si asa mai departe -, cu aceste informatii se conving iarasi cetatenii rusi ca ei (SUA si NATO - n.red.) sunt dusmani externi, iar astfel isi consolideaza puterea elita, Putin si toti ceilalti", a declarat Gherman.

In opinia sa, manevra facuta de Rusia isi propune sa aiba, in primul rand, un puternic efect mediatic. "E iarasi un element al razboiului hibrid pana la urma. Mie mi se pare ca (exercitiile - n.red.) vin la pachet cu un mesaj, ca altfel n-are rost", a aratat el.

Propaganda lui Putin impotriva Romaniei: Ce urmareste de fapt si cum o putem contracara

Pregatire de razboi sau distragerea atentiei?

Analistii din Occident sustin ca Rusia ori chiar se pregateste de razboi, ori incearca sa le distraga atentia cetatenilor de la faptul ca tara se afla intr-o situatie economica precara.

Referitor la aceste comentarii, Marin Gherman sustine ca "Rusia continua sa se ocupe cu crearea de cacealma, cu inducere in eroare si cu distragerea atentiei publicului de la problemele pe care le are".

Gherman a spus ca si in Ucraina sunt parlamentari care vobesc despre "un eventual razboi nuclear, inceputul celui de-Al Treilea Razboi Mondial. Mai mult decat atat, se spune ca Ucraina va fi linia de front in acest razboi dintre Est si Vest si asa mai departe". El a subliniat ca nu este "adeptul acestor variante apocaliptice" prezentate inclusiv de Rusia.

Sa nu uitam de pericolul din Ucraina! Conflictul e deja inghetat si in orice moment poate sa se dezghete

Analistul este de acord ca Moscova transmite mesaje de propaganda cetatenilor rusi, "pentru a-i face sa uite de ceea ce se intampla in tara".

"Nu spun ca acolo e mare criza si lumea moare de foame, dar oricum unele probleme incep sa apara. Si in plan extern, la fel, are efectele sale informationale. Dar eu nu cred ca exista chiar astfel de probleme. Eu personal nu cred nici in escaladarea in masa a conflictului din Donbas si transformarea lui intr-un razboi de anvergura asupra intregii Ucraine. Pentru ca acesta se spune ca ar fi fost punctul de plecare al razboiului, conflictul din Donbas", a aratat Marin Gheman.

Rusii nu prea isi pun intrebari

Intrebat daca nu cumva cetatenii rusi simt ca exista aceasta incercare de manipulare prin intermediul presei, Gherman a precizat ca, in general, oamenii nu isi pun aceasta intrebare.

"Populatia rusa nu e omogena. Am urmarit unele reportaje, interviuri in strada ale posturilor ruse de televiziune care cat de cat abordeaza altfel subiectele: generatia mai tanara vede lucrurile altfel, daca vorbim de tineri care au un interes fata de mediul politic, cauta raspunsuri, se intreaba ce se intampla in tara lor. Cei mai in varsta, in genere, nu pun nicio intrebare si exista o sustinere totala a tot ceea ce se intampla. Dar la ei, in general, nu prea se pune intrebarea asta - daca exista sau nu un aspect de manipulare in masa in mesajele difuzate de presa rusa.

Populatia s-a invatat sa inghita portii mari de dezinformare si sa considere ca acestea reprezinta adevarul. Deci s-a creat un stil al dialogului dintre putere si cetateni prin intermediul presei controlate de Moscova, iar cetatenii au inceput sa se obisnuiasca cu acest stil. Eu nu vad mare lumina in capatul tunelului si nici nu cred intr-o posibila schimbare a situatiei, o eventuala educare sau schimbare de viziune in Rusia, in cel mai scurt timp", a detaliat Marin Gherman.

Acesta a povestit ca mai multi colegi de-ai sai jurnalisti au fost recent in Rusia, in Moscova si in alte orase, "si au spus ca, in genere, despre Ucraina nu prea se discuta nimic, despre Europa se discuta foarte mult: Europa si America sunt doi aliati care doresc raul Rusiei si Rusia trebuie sa fie consolidata si unita pentru a-si apara integritatea".

"Noi traim intr-o lume a informatiilor, iar ei traiesc intr-o alta lume", a punctat Gherman.

Intrebat de ce crede rusul obisnuit ca Occidentul vrea raul Rusiei, Gherman a spus ca "nu este greu de vazut" si ne-a spus ce vede la emisiunile posturilor de televiziune ruse.

"Exista o argumentare care, daca nu esti bine documentat, ti se pare ca e corecta. De exemplu, am vazut o emisiune in care era reprezentata harta Rusiei si aratau ca in Romania apar sisteme de aparare antiaeriana, in Polonia iarasi, in Asia iarasi sisteme americane, deci Rusia este inconjurata din toate partile si toate aceste schimbari militar-strategice au loc pentru a inconjura Rusia si a o marginaliza, a o transforma intr-un stat fara nicio putere.

Aceste emisiuni, - daca vorbim din punctul de vedere al psihologiei politice si al memoriei istoriei - se bazeaza pe o convingere, pe un orgoliu mai vechi ca Rusia nu este luata in considerare asa cum ar trebuie sa fie, deoarece rusii au fost un popor mare, un jucator mare. Deci exista aceasta permanenta goana dupa o mandrie nationala si toti ii doresc raul Rusiei", sustine analistul.

Marin Gherman a spus ca Rusia "se aseamana intr-o oarecare masura cu Coreea de Nord". "Insa Rusia totusi e un stat mai deschis, cu business, cu elita, cu circulatie, cu legaturi cu Occidentul. Asa ca exista din acest punct de vedere o mica speranta pentru europenizare", a conchis el.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rusia pregatire razboi, #Rusia exercitii atac nuclear, #Rusia propaganda razboi , #Rusia