De teama lui Putin, in UE apare inca un sistem de aparare antiracheta

Vineri, 29 Mai 2015, ora 08:50
5511 citiri
De teama lui Putin, in UE apare inca un sistem de aparare antiracheta
Foto: Ministerul Apararii din Lituania

Cele trei state baltice au in vedere infiintarea unui sistem comun de aparare aeriana, ca raspuns la problemele de securitate generate de activitatea militara a Rusiei in regiune.

Ministrii Apararii din Estonia, Letonia si Lituania (toate membre NATO si UE) s-au intalnit joi in orasul lituanian Panevezys, impreuna cu omologul lor ucrainean, intr-un moment in care relatiile cu Rusia sunt destul de tensionate, ca urmare a anexarii Crimeii si conflictului din regiunea Donbas, scrie Defence News.

"Ne propunem sa analizam posibilitatea de a dezvolta un sistem de aparare aeriana cu raza medie de actiune, pentru a consolida capacitatile noastre de aparare", a declarat ministrul lituanian al Apararii, Juozo Oleka.

"Amenintarile externe ne-au determinat sa cooperam mai mult", a spus el, referindu-se la vecinul de la est, Rusia, care a speriat regiunea cu interventia sa in Ucraina.

"Situatia ramane complicata si absolut imprevizibila", a declarat si ministrul ucrainean al Apararii, Stepan Poltorak. Acesta a adaugat ca, de la acordul de incetare a focului din februarie, 100 de soldati ucraineni au murit si 500 au fost raniti in estul separatist. "Consideram ca este un risc ridicat de escaladare in continuare a situatiei", a subliniat Poltorak.

Avertismentul unui general NATO: Rusia poate ocupa tarile baltice in doua zile

Generalul ceh Petr Pavel, care va conduce de la 1 iunie Comitetul Militar al NATO, a declarat saptamana aceasta ca Rusia poate ocupa tarile baltice in doua zile, un interval de timp in care Alianta nu poate reactiona.

In luna aprilie, a aparut in presa informatia ca Rusia ar putea folosi "forta nucleara" pentru a apara anexarea Crimeii si "aceleasi conditii" care au determinat-o sa intervina militar in Ucraina sunt valabile si in tarile baltice.

Potrivit notitelor luate de un cetatean american la o intalnire intre oficialii de la Moscova si Washington, rusii ar fi amenintat cu "o varietate de reactii, de la forta nucleara pana la cea non-militara", daca NATO isi sporeste prezenta in Lituania, Letonia si Estonia.

Amenintari fara precedent de la Moscova: Ar putea folosi "forta nucleara" in legatura cu Crimeea si tarile baltice

Generalii rusi au precizat la intrunirea respectiva, care a avut loc in Germania, in martie, ca o incercare de returnare a Crimeii Ucrainei va determina Kremlinul sa apeleze la "utilizarea fortei nucleare".

NATO este responsabila cu securitatea aeriana a celor trei mici state baltice incepand cu 2004, atunci cand acestea au aderat la alianta de aparare, neavand insa capacitati proprii antiracheta.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#tari baltice sistem antiracheta, #baltice Rusia sistem aparare aeriana , #Rusia