De teama lui Putin, in UE apare inca un sistem de aparare antiracheta

Vineri, 29 Mai 2015, ora 08:50
5559 citiri
De teama lui Putin, in UE apare inca un sistem de aparare antiracheta
Foto: Ministerul Apararii din Lituania

Cele trei state baltice au in vedere infiintarea unui sistem comun de aparare aeriana, ca raspuns la problemele de securitate generate de activitatea militara a Rusiei in regiune.

Ministrii Apararii din Estonia, Letonia si Lituania (toate membre NATO si UE) s-au intalnit joi in orasul lituanian Panevezys, impreuna cu omologul lor ucrainean, intr-un moment in care relatiile cu Rusia sunt destul de tensionate, ca urmare a anexarii Crimeii si conflictului din regiunea Donbas, scrie Defence News.

"Ne propunem sa analizam posibilitatea de a dezvolta un sistem de aparare aeriana cu raza medie de actiune, pentru a consolida capacitatile noastre de aparare", a declarat ministrul lituanian al Apararii, Juozo Oleka.

"Amenintarile externe ne-au determinat sa cooperam mai mult", a spus el, referindu-se la vecinul de la est, Rusia, care a speriat regiunea cu interventia sa in Ucraina.

"Situatia ramane complicata si absolut imprevizibila", a declarat si ministrul ucrainean al Apararii, Stepan Poltorak. Acesta a adaugat ca, de la acordul de incetare a focului din februarie, 100 de soldati ucraineni au murit si 500 au fost raniti in estul separatist. "Consideram ca este un risc ridicat de escaladare in continuare a situatiei", a subliniat Poltorak.

Avertismentul unui general NATO: Rusia poate ocupa tarile baltice in doua zile

Generalul ceh Petr Pavel, care va conduce de la 1 iunie Comitetul Militar al NATO, a declarat saptamana aceasta ca Rusia poate ocupa tarile baltice in doua zile, un interval de timp in care Alianta nu poate reactiona.

In luna aprilie, a aparut in presa informatia ca Rusia ar putea folosi "forta nucleara" pentru a apara anexarea Crimeii si "aceleasi conditii" care au determinat-o sa intervina militar in Ucraina sunt valabile si in tarile baltice.

Potrivit notitelor luate de un cetatean american la o intalnire intre oficialii de la Moscova si Washington, rusii ar fi amenintat cu "o varietate de reactii, de la forta nucleara pana la cea non-militara", daca NATO isi sporeste prezenta in Lituania, Letonia si Estonia.

Amenintari fara precedent de la Moscova: Ar putea folosi "forta nucleara" in legatura cu Crimeea si tarile baltice

Generalii rusi au precizat la intrunirea respectiva, care a avut loc in Germania, in martie, ca o incercare de returnare a Crimeii Ucrainei va determina Kremlinul sa apeleze la "utilizarea fortei nucleare".

NATO este responsabila cu securitatea aeriana a celor trei mici state baltice incepand cu 2004, atunci cand acestea au aderat la alianta de aparare, neavand insa capacitati proprii antiracheta.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#tari baltice sistem antiracheta, #baltice Rusia sistem aparare aeriana , #Rusia