Diplomat rus: Da, Rusia se pregateste de razboi, dar SUA pregatesc un razboi

Duminica, 28 Octombrie 2018, ora 14:17
9197 citiri
Diplomat rus: Da, Rusia se pregateste de razboi, dar SUA pregatesc un razboi
Foto: arhiva site Kremlin

Diplomatul rus Andrei Belousov a recunoscut ca Rusia se pregateste pentru eventualitatea unui razboi, acuzand totodata SUA ca prin retragerea lor din Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF) pregatesc un razboi, intr-o declaratie facuta in noaptea de vineri spre sambata dupa ce o comisie a Adunarii Generale a Natiunilor Unite a respins cererea Federatiei Ruse de a introduce pe ordinea de zi un proiect de rezolutie referitor la INF, a relatat agentia de presa oficiala rusa RIA Novosti.

"Aici, la o reuniune recenta, Statele Unite au declarat ca Rusia se pregateste pentru razboi. Da, Rusia se pregateste pentru razboi, eu confirm asta. Da, ne pregatim sa ne aparam patria, integritatea noastra teritoriala, principiile noastre, oamenii nostri. Ne pregatim pentru un astfel de razboi", a declarat seful adjunct al Departamentului pentru neproliferare si controlul armamentelor din cadrul Ministerului de Externe rus, Andrei Belousov, dupa votul din comisie.

"Totusi, avem diferente majore fata de Statele Unite ale Americii (...) . Si in termeni lingvistici, aceasta diferenta consta doar intr-un singur cuvant, fie in rusa, fie in engleza: Federatia Rusa se pregateste pentru eventualitatea unui razboi, dar SUA pregatesc un razboi", a subliniat el, citat de RIA Novosti in pagina sa de internet.

"Altfel, de ce SUA s-ar retrage din tratat, si-ar creste arsenalul nuclear, ar adopta o noua doctrina nucleara care reduce pragul utilizarii armelor nucleare? Aceasta este o intrebare pentru noi toti ", a adaugat diplomatul rus.

Rezolutia propusa de Rusia a cazut la vot

Comisia Adunarii Generale a ONU a respins cu 55 de voturi impotriva, 31 pentru si 54 de abtineri cererea Rusiei de a include pe ordinea de zi proiectul unei rezolutii ruse cu privire la Tratatul INF. Printre tarile care au votat impotriva se numara SUA, Marea Britanie, Canada, Argentina, Grecia, Franta, Ucraina, noteaza RIA Novosti.

"Majoritatea tarilor care s-au abtinut sunt totusi sustinatoare active ale dezarmarii nucleare, o parte semnificativa a celor care au votat impotriva sunt adeptii mentinerii Tratatului INF", a remarcat Belousov.

Rusia va colabora in mod constant cu acele state care ii impartasesc punctul de vedere pentru a convinge SUA sa adopte o pozitie constructiva, sa continue dialogul in cadrul INF si sa se abtina de la dezvoltarea arsenalului nuclear, a mai spus diplomatul rus.

Presedintele american Donald Trump si-a anuntat la 20 octombrie intentia de a retrage Statele Unite din Tratatul INF, incheiat intre SUA si URSS in 1987, care interzice rachetele nucleare cu raze de actiune intre 500 si 5.000 de kilometri.

Ulterior, el a adaugat ca Washingtonul intentioneaza sa-si dezvolte arsenalul nuclear pana cand "celorlalti nu le va veni mintea la cap", explicand ca acest mesaj este adresat in primul rand Rusiei si Chinei, aminteste agentia de presa rusa.

Daca SUA se vor retrage din Tratatul INF, Rusia va fi obligata sa raspunda in mod simetric, a avertizat presedintele rus Vladimir Putin, potrivit RIA Novosti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Rusia pregatiri razboi, #SUA pregateste razboi , #Rusia