Dupa Romania avertizeaza si Letonia: Tratatul Rusia-Abhazia e un pericol

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 14:59
1893 citiri
Dupa Romania avertizeaza si Letonia: Tratatul Rusia-Abhazia e un pericol
Foto: Japan Times

Presedintele Letoniei, Andris Berzins, a avertizat, miercuri, ca acordul incheiat intre Rusia si regiunea separatista georgiana Abhazia ameninta securitatea si stabilitatea regionala.

Aflat intr-o vizita in Georgia, Berzins a admis totusi ca este vital ca vecinii Rusiei sa caute modalitati de a trai alaturi de aceasta tara in pace, scrie Reuters.

Parteneriatul strategic semnat luni de Rusia si Abhazia "va afecta negativ securitatea si stabilitatea regiunii", a spus Berzins la o conferinta de presa cu omologul georgian, Georgy Margvelashvili.

"Nu exista alta cale pentru noi decat sa gasim modalitati sa ne stabilizam relatiile cu vecinii, inclusiv Rusia. Vom face tot ce ne sta in putinta sa stabilizam aceste relatii si sa avem relatii pe termen lung pasnice si stabile", a mai spus acesta.

Romania nu recunoaste tratatul semnat de Rusia cu Abhazia: Caracter provocator si unilateral

Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat, marti, ca nu recunoaste documentul semnat intre Federatia Rusa si regiunea separatista georgiana Abhazia si considera ca asa-zisul "Tratat de alianta si parteneriat strategic" are un caracter provocator ce induce un risc de destabilizare la nivel regional.

Potrivit unui comunicat remis redactiei Ziare.com, "Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaste cadrul juridic in baza caruia a fost realizata semnarea acestui tratat si subliniaza faptul ca, in conditiile in care regiunile separatiste Abhazia si Tskhinvali/Osetia de Sud sunt parte integranta a Georgiei, niciun tratat incheiat intre Federatia Rusa si autoritatile de facto ale unei regiuni separatiste nu poate fi recunoscut drept legal".

Rusia, o noua anexare? Pe unde isi mai baga Moscova coada

Rusia si Abhazia, o republica separatista georgiana, au semnat luni un acord de alianta si parteneriat strategic, a anuntat Kremlinul intr-un comunicat, spre nemultumirea Georgiei, care a denuntat "anexarea" unei parti din teritoriul sau.

Acordul prevede "o cooperare mai stransa intre Rusia si Abhazia in domeniile social, economic si umanitar, dar si in probleme de politica externa, aparare si securitate".

Rusia va avea baze militare in Abhazia si Osetia de Sud

Abhazia, un mic teritoriu de la frontiera Georgiei cu Rusia, care se invecineaza cu Marea Neagra, situat la poalele lantului muntos Caucaz, si-a declarat independenta, iar Rusia a aparat-o intr-un razboi cu fortele georgiene, la inceputul anilor '90.

Rusia, care sprijina de asemenea Osetia de Sud, o alta regiune separatista georgiana situata la frontiera sa, a recunoscut independenta acestor doua teritorii la capatul unui scurt razboi care a opus-o Georgiei in august 2008.

NATO si Uniunea Europeana au condamnat, luni seara, acest acord, care "compromite eforturile in curs pentru stabilizarea situatiei de securitate in regiune", potrivit noului Reprezenant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Letonia tratat Rusia Abhazia, #tratat Rusia Abhazia amenintare , #Rusia