Edward Snowden se plimba incognito prin Rusia

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 19:01
1909 citiri
Edward Snowden se plimba incognito prin Rusia
Foto:newsinfo.inquirer.net

Avocatul lui Edward Snowden, consultantul NSA care a dezvaluit informatii si documente despre programul de supraveghere a comunicatiilor internationale de catre SUA, a spus ca acesta locuieste intr-o locatie secreta din Rusia dar ca poate sa calatoreasca liber prin aceasta tara fara a fi recunoscut.

Conform avocatului sau, Anatoli Kucherena, "in ciuda dificultatilor", Snowden se poate misca liber prin Rusia, relateaza The Guardian.

"Se plimba. Poate calatori. De fapt, chiar calatoreste, pentru ca este foarte interesat de istoria tarii noastre", a spus avocata, adaugand ca inca nimeni nu l-a recunoscut pe Snowden in timpul calatoriilor sale.

Kucherena a spus ca nu este foarte probabila o operatiune organizata de SUA de capturare a lui Snowden pe pamant rusesc, dar ca acesta trebuie sa ramana precaut.

"Credem ca pericolul la viata sa ramane ridicat si, asa cum vad eu situatia, este imposibil in acest moment sa dezvaluim unde traieste sau sa vorbim in mod deschis despre asta" a marturisit Anatoli Kucherena intr-un interviu la postul de televiziune Russia today, apropiat de Kremlin.

Kucherena a aratat ca Snowden se bucura de protectie dar nu a specificat daca protectia ii este asigurata de statul rus sau de firme private de securitate.

Snowden este urmarit de Statele Unite pentru ca a dezvaluit informatii legate de programele guvernamentale de supraveghere si interceptare.

El nu a mai fost vazut in public din iunie, cand a ajuns in Moscova venind din Hong Kong. Snowden a petrecut cateva saptamani in zona de transit a aeroportului Seremetievo din Moscova, inainte sa ii fie acordat azil politic de Rusia.

O intalnire pe care acest a avut-o cu activisti pentru drepturile omului la aeroport si o fotografie cu el intr-o masina parasind zona de tranzit pe 1 august sunt singurele si ultimele urme lasate de el. Diplomatii occidentali dar si surse din guvernul rus au spus ca nu au nici o informatie despre locul in care traieste.

Presedintele Vladimir Putin, fost spion KGB, s-a referit luna aceasta la Snowden ca la un "tip ciudat" si a spus ca viata in Rusia "nu va fi usoara pentru el". "De fapt, s-a condamnat la o viata mai degraba grea. Nu am nici cea mai vaga idee despre ce va face el in continuare", a spus Putin.

Avocata lui Snowden a mai povestit ca Snowden are acum aceleasi drepturi si obligatii ca orice alt cetatean rus si ca a primit foarte multe de oferte de lucru. O doamna in varsta de 50 de ani s-a oferit chiar sa-l adopte.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Snowden incognito Rusia, #Snowden calatorii libere Rusia, #Snowden excursii Rusia deghizat mascat , #Rusia