Elevii ucraineni si moldoveni le iau locul rusilor in Statele Unite

Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 13:08
2356 citiri
Elevii ucraineni si moldoveni le iau locul rusilor in Statele Unite

Rusia a luat decizia de a anula un program de lunga durata de schimb de experienta cu Statele Unite, pentru elevii de liceu, dupa ce unul dintre ei a cerut azil in SUA, iar ucrainenii si moldovenii se vor numara printre cei care le vor lua locul rusilor in acest program.

Decizia de a anula programul a avut o consecinta pe care Kremlinul nu a anticipat-o, si anume mai multe locuri disponibile pentru elevii din Ucraina, scrie The New York Times.

Programul de schimb de experienta a fost infiintat dupa sfarsitul Razboiului Rece si prevede alocarea de burse scolare pentru elevii din fosta URSS, care astfel ajung sa traiasca cu o familie americana si sa studieze la un liceu din Statele Unite.

Aproape 240 de elevi rusi sunt in program, insa, saptamana trecuta Rusia a anuntat brusc ca se retrage din program, dupa ce unul dintre elevii sai a cerut azil in SUA, pe motiv ca ar urma sa fie persecutat in tara natala pentru ca este homosexual.

Oficialii americani au transmis, marti, ca jumatate dintre locurile destinate elevilor rusi pentru urmatorul an scolar vor fi alocate ucrainenilor. In prezent, Ucraina are 204 de elevi in programul de schimb, iar aceasta decizie va mari numarul la mai mult de 300. Restul de locuri alocate rusilor vor merge la elevi din Republica Moldova, Georgia si Armenia.

Victoria Nuland, subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, a vorbit despre aceasta schimbare intr-un discurs sustinut marti la Universitatea Shevchenko din Kiev: "Federatia Rusa a luat decizia saptamana trecuta pentru a le refuza propriilor cetateni oportunitatea sa studieze in Statele Unite".

"Speram sa putem restabili programul nostru in Rusia intr-un viitor nu prea indepartat. Insa, intre timp, vom avea mai mult de 100 de locuri in plus pentru ucraineni", a adaugat Nuland.

Cat ii priveste pe elevii rusi care se afla in prezent in Statele Unite, acestora li se va permite sa incheie anul scolar inceput.

Pentru programul de schimb de experienta pentru liceenii din fosta URSS concurenta este foarte mare, cei 769 inscrisi in acest an fiind alesi din circa 40.000 de aplicanti. Programul infiintat in anul 1992 este finantat de guvernul Statelor Unite ale Americii.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#elevi Moldova schimb experienta SUA, #elevi Rusia schimb experienta SUA, #elevi Ucraina schimb experienta SUA , #Rusia