Europenii care cred doar in Putin: Povestea singurului oras rusesc de pe teritoriul NATO

Duminica, 28 Iunie 2015, ora 15:23
13081 citiri
Europenii care cred doar in Putin: Povestea singurului oras rusesc de pe teritoriul NATO
Foto: Kremlin

Estonia este una dintre tarile est-europene in care vor sosi in curand tancuri americane, artilerile si alte echipamente militare, dupa cum a anuntat secretarul Apararii din SUA Ash Carter, chiar in capitala acestei tari, Tallinn.

Insa aici exista o comunitate care nu priveste cu ochi buni noile evolutii americane din Estonia si Europa de Est, se arata intr-un material BBC.

NATO are pe teritoriul sau un oras rus. Se numeste Narva, iar atractia sa principala este un castel din secolul XII, asezat impunator deasupra raului cu acelasi nume. Din varful castelului poate fi admirata cetatea antica Ivangorod, care se intinde de-a lungul malului opus.

NATO va aproba dublarea efectivelor Fortei sale de reactie rapida

Asezarea a fost timp indelungat un loc al conflictului dintre Est si Vest. Astazi Ivangorod si fortareata sa sunt in Rusia. Narva si castelul se afla in Estonia, ceea ce inseamna ca sunt in Uniunea Europeana si in NATO.

Insa locuitorii din Narva sunt aproape in intregime rusi, iar convingerile lor la fel. Televiziunile rusesti sunt urmarite in fiecare casa, hol de institutie si restaurant. La poalele castelului sta triumfatoare statuia lui Lenin, iar pe o stanca de pa malul raului se afla un tanc sovietic. Aici se aduna multimi de oameni cu flori de Ziua Victoriei, cand rusii de pretutindeni sarbatoresc infrangerea nazistilor din 1945.

Flutura steagurile Rusiei

De Ziua Victoriei, langa castel a fost organizat un concert, la care localnicii au venit fluturand o gramada de steaguri. Erau drapele rusesti, cu dungi albe, albaste si rosii. Erau si din cele sovietice, cu secera, ciocanul si steaua aurii pe un fundal rosu aprins. Insa nu era niciun steag estonian, cu albastru, negru si alb.

Putin, o amenintare pe care nu o putem ignora: Ne asteptam sa atace Estonia, Letonia sau Lituania

"Au propriile lor traditii", i-a spus un barbat din zona jurnalistului BBC care a facut un reportaj in orasul rusesc.

Reporterul a dezvaluit ca, in acea zi, a vazut chiar si un steag folosit de separatistii prorusi in orasul ucrainean Donetk, care este infratit cu Narva. Tanarul care flutura drapelul i-a spus ca oamenii lui au nevoie de sprijin, pentru ca "sunt bombardati chiar in acest moment".

"Ce se intampla in Ucraina s-ar putea repeta aici?", l-a intrebat jurnalistul. "Este foarte posibil. Estonia este pe undeva pe acolo", a raspuns el aratand cu mana catre vest. "Suntem pe cont propriu. Guvernul isi aminteste de noi doar inainte de alegeri", a continuat barbatul.

Cum au ajuns rusii in Narva

Istoria spune ca, pentru a elibera Narva, sovieticii au bombardat pana au pus aproape totul la pamant. Apoi au relocat acolo mii de civili rusi, pentru a construi sau - cum spun multi estonieni - pentru a ocupa Narva.

Avertisment teribil: Putin ar putea ataca tarile baltice, ca sa testeze NATO

Estonia si-a recapatat independenta in 1991, odata cu prabusirea comunismului. De atunci a avut o relatie destul de stangace cu cetatenii sai rusi, care reprezinta un sfert din totalul populatiei. Unii dintre ei nu au cetatenie completa si nici drept de vot.

Presedintele acestei tari chiar a declarat la un moment dat pentru BBC ca nu exista niciun motiv in plus pentru a vorbi rusa in Estonia, fata de a vorbi japoneza sau urdu. In opinia sa, doar vorbirea limbii ruse ar insemna legitimizare a 50 de ani de brutalizare sovietica.

Asa ca rusii nu prea simt "imbratisarea calduroasa" a statului estonian. Si nu e ca si cum ar fi atat de ocupati sa se imbogateasca incat sa nu observe acest lucru. Narva a avut si zile mai bune. Uzinele uriase care aveau candva o sumedenie de angajati acum sunt goale.

Un barbat de varsta a treia pe nume Slava Konovalov l-a ajutat pe jurnalist sa patrunda intr-o fabrica de textile abandonata, unde a lucrat mama sa, care s-a numarat printre acei rusi mutati aici dupa razboi. Cand a luat primul salariu, a crezut ca este vorba despre o greseala. Era de trei ori mai mult decat castiga in Rusia. Dar nu era nicio greseala. Narva, sustine Slava, era un loc foarte bun pentru rusi.

Astazi, insa, afirmatia nu mai este complet adevarata. Rusii din Estonia tot o duc mai bine decat conationalii lor din Rusia, insa, in comparatie cu estonienii, o duc mult mai rau. Castiga cu aproape o treime mai putin, in medie, decat estonienii.

Un singur lider - Vladimir Putin

Guvernul de la Tallinn crede ca Moscova incearca sa se foloseasca de ei pentru a submina statul. Un reprezentant al Executivului, Ilmar Raag, sustine ca i-a intrebat pe locuitorii tineri din Narva cine este liderul lor. Raspunsul a fost Vladimir Putin.

"Daca Putin spune acestei populatii ca ar trebui sa faca ceva ostil, nimeni nu stie ce s-ar putea intampla", a precizat Raag.

O asemenea ipoteza este negata insa de liderul de la Kremlin. "Doar o persoana nebuna, doar intr-un vis, si-ar putea imagina ca Rusia ar ataca dintr-o data NATO", a declarat Putin intr-un interviu acordat luna aceasta.

Avertismentul unui analist de la Kiev: Putin va ataca o tara NATO, Ucraina nu ii mai este de folos

Estonienii se bazeaza acum pe luciditatea lui Vladimir Putin. Estonia este una dintre putinele tari NATO care respecta angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru aparare. A lansat si o campanie impotriva dezinformarii care vine dinspre Moscova. Include noi materii de educatie civica in scoli si o noua televiziune in limba rusa, care isi are sediul chiar in Narva.

Succesul campaniei va fi masurat in anii ce urmeaza. Intre timp, daca Putin chiar vrea sa creeze probleme in interiorul NATO, are material cu care sa lucreze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Estonia Nerva rusi, #oras rusesc NATO, #rusi Putin Europa , #Rusia