Financial Times: Moscova ascunde numarul mortilor din cauza caldurii si fumului

Luni, 09 August 2010, ora 09:23
3124 citiri
Financial Times: Moscova ascunde numarul mortilor din cauza caldurii si fumului

Autoritatile de la Moscova incearca sa ascunda numarul real al deceselor cauzate de caldura si de poluarea cu fum, iar doctorii sunt amenintati ca vor fi concediati, daca pun diagnostice in corelatie cu aceste conditii, a relatat un medic, sub protectia anonimatului, pe o platforma de blogging.

"Nu putem da aceste diagnostice - nu vrem sa fim dati afara. Avem familii de hranit", a declarat medicul pe site-ul livejournal.com, scrie Financial Times intr-o corespondenta de la Moscova.

MAE: Romanii cu afectiuni respiratorii sa evite deplasarile la Moscova

Cadavrele celor care au murit in ultimele zile in urma atacurilor cerebrale sau de cord cauzate de caldura si a altor afectiuni care au legatura cu fumul si poluarea de la Moscova sunt ingramadite la subsol, morgile fiind deja pline, si degaja un miros puternic de putrezit, a mai declarat medicul pe platforma de blogging. El a adaugat ca situatia este similara in toate spitalele din Moscova. In plus, a tinut sa precizeze medicul, daca autoritatile ar fi declarat starea de urgenta in Moscova - multe voci spun ca ar fi fost necesara - doctorii ar fi trebuit sa fie platiti dublu.

Un purtator de cuvant al autoritatilor sanitare din Moscova a negat insa aceste acuzatii, scrie Financial Times.

Moscova sufocata de canicula si fum, primarul este in vacanta

Postarea medicului, facuta de pe contul "mamako" pe livejournal.com, a fost preluata de cateva ziare moscovite si deja nu mai putea fi accesata duminica dupa-amiaza, figurand ca fiind stearsa. Alti bloggeri de pe platforma web au sesizat "cenzura" si au reprodus pe propriile conturi mesajul postat de "mamako".

Pe de alta parte, un angajat de la o morga din Moscova a declarat pentru Financial Times sub protectia anonimatului ca numarul cadavrelor pe care le-a primit s-a dublat in ultimele zile. Angajatul a spus ca batranii au fost cei mai afectati de caldura si de fumul care a invaluit orasul. "Numarul a inceput sa creasca in ultima luna si jumatate, dar in ultimele cateva zile a fost o crestere accelerata", a declarat angajatul de la morga.

Un reprezentant al biroului de inregistrare a deceselor de la Moscova a afirmat ca rata mortalitatii a crescut deja cu 50% in luna iulie, cand au inceput sa se faca simtite temperaturi deosebit de mari.

Moscova, invaluita in fum - locuitorii sunt nevoiti sa poarte masti de protectie

Guvernul afirma ca bilantul oficial al deceselor cauzate de incendii in intreaga tara este de 52.

Pe de alta parte, partidul de opozitie prooccidental Iabloko l-a acuzat duminica pe guvernatorul regiunii Nijni Novgorod, aflata la 350 de kilometri est de Moscova (unde se afla si uzina nucleara Sarov), ca in mod deliberat impiedica accesul locuitorilor la informatiile despre incendii. Guvernatorul se face vinovat pentru faptul ca nu a fost repus inca in functiune site-ul wyksa.ru, care in 5 august a fost tinta unui atac informatic. Site-ul servea drept ghid locuitorilor regiunii, pentru ca furniza informatii detaliate, de pilda despre cum se poate obtine ajutor. Iabloko acuza autoritatile ca inchiderea acestui site "a ucis oameni".

Saptamana trecuta, Ministerul Apararii a negat ca doua baze militare au fost avariate de incendii, dar presa a dovedit ulterior ca informatia este corecta.

Moscova are obiceiul de a pastra secret sau chiar de a ascunde adevarul atunci cand se confrunta cu dezastre. Suspiciunile in acest sens sunt alimentate de amintirile despre intarzierea cu care a facut publice informatii despre catastrofa nucleara de la Cernobil din 1986 sau de relatarile contradictorii despre scufundarea submarinului nuclear Kursk, in 2000.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Moscova fum, #Moscova candura, #Moscova incendii , #Rusia