Fost premier rus: Rusia nu mai este o democratie

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 00:10
3124 citiri
Fost premier rus: Rusia nu mai este o democratie
Foto: Adevarul

Mihail Mihailovici Kasianov, premier al Federatiei Ruse intre 2000 si 2004, considera ca tara sa a incetat sa mai fie o tara democratica sub conducerea presedintelui Vladimir Putin.

Actiunile Moscovei pe plan international urmaresc, de fapt, agenda presedintelui Vladimir Putin, iar economia rusa, care acum este a sasea din lume, s-ar putea confrunta cu probleme in lipsa reformelor, a avertizat Kasianov, prezent la congresul anual al Partidului European al Liberalilor, Democratilor si Reformatorilor (ELDR), desfasurat la Dublin in perioada 8-10 noiembrie, intr-un interviu acordat Adevarul.

"Rusia nu mai este o tara democratica. Intr-o perioada foarte scurta am reusit sa pierdem tot ceea ce inseamna caracteristicile unui stat democratic, totul intamplandu-se sub conducerea domnului Putin si a echipei sale, asa cum ii place sa o numeasca.

Ei, in fapt, au distrus elementele constitutive ale statului democratic - separatia puterilor, independenta justitiei sau libertatea presei si, de curand, libertatea alegerilor. Rusii au pierdut toate acestea in urma cu un an", a spus Kasianov.

Potrivit acestuia, politica Rusiei se concentreaza pe populismul regimului la putere si nu pe reforme. "Nu se produc schimbari in domeniul economic, in acest moment singura sursa a cresterii provenind din exploatarea resurselor de gaze si petrol. Din nefericire, aceasta reprezinta si sursa pentru fragilizarea economiei si a finantelor publice care, inevitabil, se vor confrunta cu un dezastru in situatia in care pretul petrolului va scadea sub nivelul de 70 sau 60 dolari/baril", a daugat fostul premier.

De asemenea, in ceea ce priveste politica externa, puterea din Rusia are in vedere doar modul in care sunt afectate relatiile SUA-Rusia.

"Nu este o chestiune de tactica, pur si simplu Putin si echipa sa se pozitioneaza mereu impotriva SUA: nu conteaza care sunt problemele reale, uitati-va doar la atitudinea Rusiei in problema siriana, una dintre cele mai grave crize ale momentului. Uitati-va ce se intampla si in cazul crizei nucleare iraniene, problema in care Rusia nu reuseste sa gaseasca o atitudine durabila", a mai spus Kasianov.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#fost premier Rusia democratie, #Kasianov democratie Rusia , #Rusia