G7 blocheaza proiectele Bancii Mondiale in Rusia

Autor: Ana Ilie
Vineri, 01 August 2014, ora 11:55
2929 citiri
G7 blocheaza proiectele Bancii Mondiale in Rusia

G7, grupul celor sapte state industrializate, au cazut de acord sa blocheze proiectele noi ale Bancii Mondiale in Rusia, cu scopul de a presa Moscova in legatura cu conflictul separatist din estul Ucrainei.

Potrivit unor oficiali citati de Bloomberg, decizia va pune in pericol proiecte de cel putin 1,5 miliarde de dolari pe care Banca Mondiala le avea in Rusia, scrie Itar Tass.

Decizia, ce a fost discutata saptamana trecuta de ministrii de Finante din statele G7, vine dupa o noua runda de sanctiuni pentru Rusia din partea Occidentului, vizand sectoare importante ale economiei, precum energia, sistemul bancar si apararea.

Rusia, lovita in sfarsit: Sanctiunile UE si SUA ating economia Moscovei in punctele cheie

Banca Mondiala va avea dificultati reale in a obtine aprobarea pentru proiectele din Rusia daca G7 se opune. Statele G7 au peste 40% din voturile in BM.

G7 este format din Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, SUA, Canada si Japonia.

Banca Mondiala, prin Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, o unitate a sa ce acorda imprumuturi directe guvernelor, are noua noi proiecte in Rusia in valoare de 1,34 de miliarde de dolari. Deja aprobate sunt alte 10 proiecte in valoare de 668 de milioane de dolari.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a anuntat saptamana trecuta ca la presiunea actionarilor inceteaza noile proiecte in Rusia.

Statele Unite si Uniunea Europeana au anuntat, marti, sanctiuni noi pentru Rusia, ce lovesc in sectoarele energetic, bancar si de aparare. Este cea mai dura actiune internationala de pana acum impotriva Rusiei, cauzata de sustinerea rebelilor din estul Ucrainei.

La Bruxelles, membrii UE au cazut de acord cu restrictii ale comertului de echipamente pentru sectoarele petrolier si de aparare si restrictii pentru comertul cu tehnologie de uz dublu, civil si militar. Bancile de stat ale Rusiei nu mai pot imprumuta bani de pe pietele de capital europene.

Aceste masuri vor fi revizuite dupa trei luni.

Pana acum, Europa a impus sanctiuni doar indivizilor si organizatiilor acuzate de implicare directa in tulburarile din Ucraina si s-a ferit de "sanctiuni sectoriale" care ar fi afectat cel mai mare furnizor de energie al continentului.

Sanctiuni proaspete pentru apropiatii lui Putin si economia rusa (Video)

Noile masuri au fost coordonate cu Washingtonul si se spera ca sunt suficient de dure pentru a-l convinge pe presedintele rus, Vladimir Putin, sa renunte la campania de sprijinire a separatistilor din Ucraina.

Pentru a proteja totusi economia Europei, noile sanctiuni nu vor afecta contractele incheiate anterior, precum controversata intelegere intre Franta si Rusia privind livrarea a trei vase de lupta Mistral.

Industria petroliera rusa a fost vizata de sanctiuni, insa gazele naturale, esentiale economiei europene, nu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#G7 sanctiuni Rusia, #G7 proiecte Banca Mondiala Rusia , #Rusia