General american: Putin va porni un incendiu pe care nu-l va putea controla. Planurile SUA

Vineri, 25 Iulie 2014, ora 21:44
7566 citiri
General american: Putin va porni un incendiu pe care nu-l va putea controla. Planurile SUA
Foto: politico.com

Seful Statului Major Interarme al SUA, generalul Martin Dempsey, a avertizat joi ca, prin atacarea unor tinte ucrainene de catre fortele de artilerie ale Rusiei, saptamana aceasta, presedintele Vladimir Putin "ar putea declansa un incendiu" pe care sa nu-l mai poata controla.

In loc sa incerce sa intervina pentru stabilizarea situatiei, a spus Dempsey, "Putin a luat decizia de a escalada violentele". In discursul sau tinut la Institutul Aspen, Dempsey a sustinut ca decizia lui Putin de a lansa lovituri de artilerie peste granita, spre teritoriul Ucrainei, a schimbat intreaga ecuatie si relatie intre Rusia, Statele Unite si Europa, arata NBC.

Joe Biden catre Putin: Nu cred ca ai suflet

Dempsey a avertizat ca escaladarea situatie de catre Rusia a declansat "un val in crestere de nationalism" care s-ar putea raspandi in intreaga Europa, ceea ce, a spus generalul, "mi se pare destul de periculos".

Tensiunile au primit un alt impuls dupa prabusirea, saptamana trecuta, a unui avion Malaysia Airlines, in estul Ucrainei. Statele Unite au sustinut ca exista dovezi ca avionul, cu 298 de persoane la bord, a fost lovit de o racheta sol-aer de fabricatie ruseasca, lansata de catre separatistii pro-rusi.

Putin a pierdut Polonia si nu vrea sa repete greseala cu Ucraina - WSJ

Ca masuri de reactie, Dempsey a dezvaluit ca Pentagonul se gandeste la un plan de raspuns al SUA si NATO impotriva actiunilor agresive impotriva Ucrainei.

Potrivit lui Dempsey, strategii militari americani sunt nevoiti sa se gandeasca la "optiuni pe care nu le-am mai avut in vedere de 20 de ani", de la sfarsitul Razboiului Rece. Dempsey a sugerat ca Statele Unite si aliatii lor europeni vor discuta un posibil raspuns la un summit NATO in luna septembrie.

Generalul american a aratat ca intreaga responsabilitate pentru escaladarea violentelor in Ucraina ii apartine lui Vladimir Putin. "Este evidenta incercarea lui Putin de a satisface nemultumirile iscate de caderea Uniunii Sovietice", a incheiat generalul american.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Putin incendiu incontrolabil Ucraina, #Putin interventie artilerie incendiu, #General Dempsey Putin declansare incendiu , #Rusia