Geopolitica Eurasiei: Rusia si China dau sah-mat SUA

Marti, 14 Iunie 2011, ora 20:53
3983 citiri
Geopolitica Eurasiei: Rusia si China dau sah-mat SUA

Puterile regionale din Asia incearca sa se opuna strategiei militare SUA-NATO si sa obtina controlul cailor energetice inspre Europa si mai departe.

Miercuri, 15 iunie, la Astana, in Kazachstan, ar putea avea loc ruptura definitiva in placile tectonice geopolitice din Eurasia, scrie Al Jazeera.

Astana gazduieste intalnireea anuala a Organizatiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) - compusa din China, Rusia, si patru state central-asiatice, Kazahstan, Kirgizstan, Tajikistan si Uzbekistan. In OCS vor intra in curand India si Pakistanul, ca membri cu drepturi depline, iar Afganistanul va deveni observator.

Rusia si China pregatesc cu aceasta ocazie un sah-mat la adresa Americii, careia ii vor bloca intrarea in Asia.

Asa s-ar explica, sustine publicatia citata, de ce Washingtonul a facut mai multe miscari de prevenire, in ultima vreme:

- Interventia umanitara ONU/NATO in Libia

- Amenintarea unei interventii umanitare in Siria

- Reinvierea obsesiei administratiei Bush de a amplasa scutul antiracheta in Europa de Est

- Expansiunea NATO din Africa de Nord in Asia Centrala, in cadrul "arcului instabilitatii"

- Invaziile, prin drona sau asasinari tintite, in Pakistan.

Moscova a interpretat aceste miscari, atat la periferia, cat si in centrul Eurasiei, drept o modalitate de torpilare, prin orice mijloace, a rolului Rusiei drept cel mai important actor global exportator de energie. Moscova se concentreaza acum pe sporirea importantei OCS, ca si contrapondere la NATO, dar si la planurile americane privind energia din Asia Centrala.

Moscova si Beijingul, sustine sursa citata, vad NATO drept bratul inarmat al Pentagonului in Europa. Asadar, Beijingul a adoptat si el o politica de blocare a intrarii SUA in Eurasia, bazandu-se pe Pakistan ca aliat. La randul sau, SUA se bazeaza pe India pentru a restrictiona China.

Atat pentru Moscova, cat si pentru Beijing, Asia Centrala trebuie sa ramana neafectata de vantul schimbarii din lumea araba, asa ca un Pakistan stabil politic si economic reprezinta o necesitate. Presedintele pakistanez Asif Ali Zardari s-a aflat in Rusia in mai, pentru a discuta, pe langa terorism si traficul de droguri, despre posibilia implicare a Gazpromului in conducta de gaz TAPI (Turkmenistan - Afganistan - Pakistan - India).

Planul pe termen lung al OCS este cresterea autonomiei Islamabadului, in asa fel incat sa devina imun la presiunile Washingtonului. Prin aducerea Pakistanului in OCS, Moscova si Beijingul se asigura ca Islamabadul isi nuanteaza pozitia fata de Afganistan.

Atat Moscova, cat si Beijingul doresc ca Afganistanul, la fel ca Pakistanul, sa devina un urias punct nodal de cale ferata, sosele si conducte dinspre Oceanul Indian si Eurasia. India este si ea curtata in acelasi fel ca Pakistanul, si in acelasi scop.

Washingtonul isi doreste, in Asia Centrala, ca gazele naturale turkmene, o cantitate uriasa de hidrocarburi, sa se indrepte spre vestul Europei, prin conducta Nabucco, taind astfel monopolul Gazprom asupra energiei europene.

Daca TAPI devine viabila prin ajutorul Gazprom, Moscova va putea "recompensa" Pakistanul cu dreptul de tranzit si India cu gaze naturale. In plus, gazele turkmene nu vor concura cu cele rusesti pe piata europeana.

Iata asadar "clubul energetic OCS", imaginat de premierul rus Vladimir Putin in 2005.

Daca OCS reuseste sa puna in aplicare aceste planuri, si sunt destule dubii cu parere la aceasta, ar fi un argument important pentru implemengtarea Retelei de Securitate Energetica Asiatica.

Prin intermediul OCS, Rusia si China au acum ocazia sa zdrobeasca mitul NATO ca umbrela de securitate in Eurasia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rusia china sua, #Eurasia, #geopolitica eurasia, #rusia china blocare sua , #Rusia