Gorbaciov: Lumea se indreapta spre al doilea Razboi Rece. Europa sufera cel mai mult

Autor: Ana Ilie
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 16:13
9272 citiri
Gorbaciov: Lumea se indreapta spre al doilea Razboi Rece. Europa sufera cel mai mult
Foto: The Huffington Post

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov atrage atentia ca structurile politice europene si internationale, instituite dupa 1989, nu au trecut testul timpului.

"Se pare ca lumea este in pragul Razboiului Rece II. Unii spun chiar ca a inceput. In acelasi timp, principalul organism international, Consiliul de Securitate ONU, abia ia masuri concrete pentru a stinge focurile si a opri crimele. De ce nu a actionat cu hotarare pentru a evalua situatia si a dezvoltat un program de actiune comuna?", se intreaba Gorbaciov intr-un amplu editorial pentru Project Syndicate.

Unul din motivele principale, crede Gorbaciov, este ca increderea creata prin eforturile depuse reciproc pentru a pune capat Razboiului Rece s-a prabusit.

"Fara incredere, relatiile pasnice in lumea globalizata de astazi sunt de neconceput. Increderea nu a fost insa subminata in ultimele zile ale lui 2014, ci este un proces indelungat, ale carui radacini se regasesc in evenimentele anilor '90.

Sfarsitul Razboiului Rece ar fi trebuit sa marcheze inceputul unui nou drum catre o noua Europa si o noua ordine mondiala mai sigura. In loc sa construiasca noi institutii de securitate europene si sa urmareasca demilitarizarea Europei, Occidentul, in special SUA, au proclamat victoria.

Euforia si triumfalismul s-au urcat la capul liderilor occidentali, care au profitat de slabiciunea Rusiei si lipsa unei contragreutati, fara a percepe avertizarile cu privire la monopolizarea conducerii globale", sustine fostul lider sovietic.

Evenimentele din ultimele luni sunt consecintele incercarilor de impunere a vointei ignorand interesele partenerilor - si aici Gorbaciov include extinderea NATO, razboiul din Iugoslavia, planurile apararii antiracheta, Irakul, Libia si Siria.

"Europa ajunge sa sufere cel mai mult. In loc sa conduca schimbarea intr-o lume globalizata, continentul s-a transformat intr-o arena a framantarilor politice, competitiei pentru sferele de influenta si conflictului militar. Consecinta inevitabila este ca Europa slabeste intr-un moment in care alte centre de putere si influenta se intaresc. Daca aceasta tendinta continua, Europa isi va pierde influenta in problemele lumii si va deveni irelevanta", mai spune fostul lider.

Din fericire, scrie Gorbaciov, "experienta anilor '80 sugereaza cum se poate avansa in sens pozitiv. La acel moment, situatia internationala era la fel de periculoasa. Ameliorarea a venit in special pe calea dialogului. Insa cheia pentru dialog este vointa politica si stabilirea prioritatilor corecte".

"Prioritatea zilei de azi trebuie sa fie dialogul", scrie fostul lider sovietic. Acesta militeaza pentru abandonarea polemicilor si acuzelor reciproce, pentru ridicarea sanctiunilor pentru politicieni si parlamentari, in asa fel incat acestia sa se poata alatura procesului de gasire de solutii.

"Este valabil si pentru provocarile globale si securitatea pan-europeana. Problemele cele mai importante ale zilelor noastre - terorismul si extremismul, saracia si inegalitatea, schimbarea globala, imigratia si epidemiile, se inrautatesc continuu. Oricat de diferite ar fi intre ele, au in comun faptul ca niciuna nu poate fi rezolvata militar. Pentru securitatea Europei, numai o solutie pan-europeana e viabila".

Gorbaciov identifica OSCE drept organizatia ce trebuie reparata masiv si pe baza careia se poate incepe o noua constructie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mihail Gorbaciov razboi rece, #Gorbaciov securitate Europa , #Rusia