Imagini rare din fostele baze militare ale URSS (Galerie foto)

Luni, 21 Iulie 2014, ora 17:47
10244 citiri
Imagini rare din fostele baze militare ale URSS (Galerie foto)
Foto: Business Insider

Fostele baze militare ale URSS s-au intins pe mai multe continente, din Germania de Est si pana in Mongolia. Un fotograf pasionat a reusit sa surprinda imagini uimitoare ale celor care acum zac abandonate de catre Moscova.

Eric Lusito avea doar 12 ani cand a fost martor, la televizor, la distrugerea Zidului Berlinului. La acea varsta el nu intelegea prea bine impactul Cortinei de Fier asupra Europei si Asiei, potrivit Business Insider.

Dupa ce a lucrat timp de cativa ani in tara sa natala, Italia, Lusito si-a parasit locul de munca din industrie si a inceput sa strabata drumurile Europei, impreuna cu aparatul sau de fotografiat.

El a avut o intalnire intamplatoare cu un profesor de geografie din Cehia, care l-a invitat intr-o calatorie cu scopul de a descoperi o baza militara sovietica abandonata.

A fost o experienta care i-a schimbat viata. "Am inceput sa inteleg puterea pe care a avut-o Armata Rosie si teama pe care a provocat-o. M-am decis sa caut baze militare ramase din fostele teritorii sovietice, relivce ale ambitiei si puterii URSS", a spus Lusito.

Fotograful a calatorit in fosta lume sovietica si comunista, incepand din Germania de Est si pana in Mongolia. A urmat apoi Polonia si Kazahstan, in cautarea bazelor militare abandonate de catre sovietici.

El a descoperit multe documente vechi, inclusiv la Choibalsan, Mongolia, unde erau stationati multi militari sovietici. In comunism, populatia din regiune avea mai mult de 300.000 de locuitori, pe cand astazi ea a ajuns la 39.000.

Baza aeriana din Mongolia a fost construita in anii '70 si se intindea pe o lungime de peste 3 kilometri. Ea era vazuta ca o frontiera pentru orice posibil conflict cu China.

Hangarele avioanelor MIG-21 de la baza din Mongolia, care au fost construite langa pista, s-au realizat din beton armat si erau menite sa protejeze aeronavele de lupta.

Construita in 1956, aceasta baza militara din Kazahstan a fost creata pentru a urmari misiunile navei spatiale Sputnik. Ea devenise in acea vreme una dintre cele mai sofisticate baze sovietice de observare spatiala.

In Letonia, sovieticii construisera o baza de radare. Fotografia surprinsa intr-o camera a fostei baze arata portretul lui Lenin si o scena din razboiul din Afganistan pe care l-au dus sovieticii.

In Polonia, URSS-ul ridicase o baza aeriana in apropierea granitelor germane si cehe. Pista avea o lungime de peste 2 kilometri, aici putand ateriza toate tipurile de avioane din acea perioada.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#fotografii rare baze sovietice, #imagini baze militare sovietice, #foste baze militare URSS , #Rusia