In relatia SUA-Rusia, toate-s vechi si noua toate ...

Luni, 21 Aprilie 2014, ora 21:18
4500 citiri
In relatia SUA-Rusia, toate-s vechi si noua toate ...
Foto: cronicaeuropeana.ro

Relatia dintre Rusia si SUA parea, la un moment dat, normalizata, insa tensiunile din Ucraina au readus la lumina vechi puncte de disensiune care nu au fost uitate. De la apelul lui Barack Oabama de a lua de la zero relatia cu rusii, americanii au trecut la neglijarea adversarului lor si la sanctiuni usturatoare in plan economic.

Inceputul unei noi relatii cu Rusia incepuse sa se intrevada inca din timpul administratiei George W. Bush, presedintele subliniind acest aspect in special dupa reactia "umana" a Moscovei la atentatele de la 11 septembrie, din SUA, se arata intr-o analiza facuta pentru Wall Street Journal. Ulterior, in 2009, Barack Obama spunea ca in relatia cu regimul de la Kremlin e nevoie de un punct zero din care totul sa se construiasca.

O noua directie pentru Rusia

Analistii sunt de parere ca acea declaratie a lui Obama a reflectat o directie gresita a politicii externe a SUA. Intre 2008 si 2012, presedintele Rusiei a fost Dmitri Medvedev, insa Putin a revenit destul de repede la carma tarii, schimband lucrurile in mod neasteptat. Astfel, noul lider a intors Rusia spre o politica imperialista, ceea ce reprezinta o directie radical diferita fata de mandatul predecesorului sau.

Chiar si recentul acord incheiat la Geneva, in vederea evitarii unui razboi in Ucraina, e privit cu scepticism de politicienii de la Washington. Ei cred ca Putin nu isi va respecta partea de intelegere, iar situatia se va precipita in fosta tara sovietica. Cei care critica pozitia lui Obama in aceasta criza sunt de parere ca rusii cauta, de fapt, o confruntare directa cu SUA.

In trecut, Rusia lui Medvedev a fost mult mai cooperanta cu SUA, sustinand chiar sanctiunile adoptate impotriva Iranului. In plus, aceasta tara a ajutat SUA in transportul de echipamente militare spre Afganistan si a sprijinit efortul de reducere a armamentului nuclear la nivel global.

Momentul lui Vladimir Putin

Pe de alta parte, Barack Obama era nevoit sa impuna o politica de reducere a conflictelor armate in care SUA erau angajate inca din vremea lui George W. Bush, un lider intens criticat din acest motiv. Relatia lui Obama cu presedintele Medvedev a fost mai buna decat cea cu Putin. In 2009, atunci cand liderul american a fost la Moscova, cei doi presedinti au avut discutii cordiale.

Totusi, Putin nu a parut atunci prea incantat de noua situatie, Obama recunoscand atitudinea acestuia si spunand ca "Putin a stat cu un picior in vechile metode de a face afaceri". Nimic nu parea atunci ca Medvedev va fi retras din prim-plan, iar prim-ministrul de atunci va reveni in forta.

Schimbarile facute de el in Constitutie i-au permis sa revina in fruntea tarii, inaugurand o noua era a politicii Kremlinului. SUA nu au avut nicio reactie clara la aceste schimbari importante.

Cum a gresit Putin

Vladimir Putin nu a luat in seama cererile protestatarilor de la Moscova, din 2011, prin care i se cereau reforme serioase ale statului. Treptat, cooperarea Rusia-SUA la nivel extern a inceput sa se estompeze. In 2011, liderul rus isi exprima revolta fata de inlaturarea violenta a fostului presedinte libian, Moammar Gaddafi, un fost aliat al tarii sale.

El a recunsocut joia trecuta, in direct la televiziune, ca relatia cu SUA a fost compromisa de uciderea lui Gaddafi, operatiunea militara din acest stat fiind intens criticata de Rusia inclusiv in cadrul Consiliului de Securitate al ONU. In ciuda semnalelor negative primite, Obama a lasat usa deschisa cooperarii.

Noi tensiuni intre marile puteri

Apoi, razboiul din Siria a reprezentat un nou prilej de racire a relatiei dintre cele doua mari puteri. In plus, primirea in Rusia a lui Edward Snowden, fostul angajat al serviciilor de securitate americane, a fost o lovitura grea incasata de SUA.

Reactia presedintelui american a fost prompta, el anuland un summit la care urma sa se intalneasca cu omologul rus. Mai mult, Obama a tinut sa il atace pe liderul de la Kremlin, spunand despre el ca pare "un copil plictisit din spatele unei clase".

Urmatoarea lovitura a americanilor poate veni prin intermediul sanctiunilor internationale ce vor avea ca tinta economia ruseasca. Ramane de vazut care va fi raspunsul dat de Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mutarea neașteptată a Rusiei ce surprinde Occidentul: Moscova apelează la un vicleșug
Mutarea neașteptată a Rusiei ce surprinde Occidentul: Moscova apelează la un vicleșug
Războiul lui Putin din Ucraina, chiar dacă a trecut în al 3-lea an, este într-o continuă dinamică, iar deznodământul rămâne imprevizibil, apreciază experții. Acum însă o mutare...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Rusia SUA Razboiul Rece, #Razboiul Rece SUA Rusia, #criza Ucraina razboi, #Rusia Ucraina razboi , #Rusia