Incendiu la bordul unui submarin nuclear de cercetare apartinand armatei ruse: 14 morti

Marti, 02 Iulie 2019, ora 19:39
5670 citiri
Incendiu la bordul unui submarin nuclear de cercetare apartinand armatei ruse: 14 morti
Foto: Arhiva Hepta.ro

Paisprezece marinari au murit intr-un incendiu, la bordul unui submarin de cercetare apartinand armatei ruse, cu baza in Marele Nord rus, au anuntat autoritatile marti, trezind amintirea tragediei submarinului cu propulsie nucleara Kursk, care a marcat profund tara.

Presedintele Vladimir Putin, foarte criticat in 2000 din cauza felului in care a gestionat catastrofa submarinului Kursk, nu a reactionat pana marti seara, relateaza AFP.

Armata a oferit doar putine detalii despre accident, care a avut loc luni, intr-un misterios submersibil destinat, potrivit versiunii oficiale, studierii mediului marin si fundului oceanelor.

Potrivit ministerului rus al Apararii, citat de agentii ruse, cele 14 persoane moarte, mebri de echipaj de submarin din cadrul armatei ruse, au fost intoxicate in urma incendiului. Incendiul a fost controlat, iar submarinul s-a intors in portul in care isi are baza, ceea ce sugereaza ca exista supravietuitori.

Incendiul a izbucnit in cursul unei operatiuni vizand culegerea de date de pe fundul marin, potrivit armatei ruse, care precizeaza ca submersibilul isi are baza in orasul inchis Severomorsk, in regiunea Murmansk, in Arctica.

O ancheta este in curs, a armatei ruse, in vederea stabilirii cauzelor incendiului, potrivit aceleiasi surse, care nu precizeaza cati marini se aflau la bord la momentul accidentului.

Potrivit unor surse citate de ziarele ruse RBK si Novaia gazeta, submersibilul respectiv este submarinul nuclear AS-12, supranumit "Losarik", dupa numele personajului desenului animat sovietic, din cauza fomei obitnuite a armaturii sale.

Sunt cunoscute putine lucruri despre AS-12, insa nu ar fi inarmat si ar putea atinge o adancime de 6.000 de metri cu 25 de membri ai echipajului, potrivit Novaia Gazeta.

NUMEROASE ACCIDENTE

Acest accident aminteste tragedia submarinului cu propulsie nucleara Kursk, perla coroanei flotei ruse, care s-a scufundat in timpul unor manevre in Marea Batents, cu 118 oameni la bord, la 12 august 2000, la inceputul primului mandat al lui Putin.

Una dintre torpile a explodat, antrenand distrugerea intregului stoc de munitie si trimitand bastimentul la 110 metri adancime. Douazeci si trei de membri ai echipajului au supravietuit timp de mai multe zile exploziei, insa au murit din cauza ca nu au fost salvati la timp.

Disparitia submarinului Kursk ramane pana in prezent cea mai grava catastrofa din istoria Marinei ruse si o umbra pe bilantul liderului de la Kremlin, criticat dur din cauza modului in care a gestionat cazul. Tragedia a marcat in mod profund memoria societatii ruse.

In 2008, 20 de persoane au murit asfixiate la bodul submersibilului rus Nerpa, in Marea Japoniei, dupa ce au inhalat gaz freon emis de sistemul antiincendiu. Peste 200 de persoane se aflau la bord, o suprafata locuibila prevazuta pentru 80 de persoane.

In ultimii zece ani, trei incendii au avut loc la bordul unor submarine ruse aflate in reparatii. Specialisti releva probleme de disciplina si de respectare a normelor de securitate pe santiere navale.

Numeroase alte accidente mortale au avut loc in anii '60 si '70 implicand submarine in principal sovietice, dar si disparitia submarinului american USS Thresher cu 129 de persoane la bord - cea mai sangeroasa catastrofa de pana in prezent.

Rusia isi consolideaza neincetat prezenta in Arctica, unde spera sa devina prima putere economica si militara, profitand de modificarile climatice si de topirea ghetii, care urmeaza sa deschida noi rute comerciale in Marele Nord.

Ea a redeschis in regiune, in ultimii ani, mai multe baze militare pe care le-a abandonat la caderea URSS si si-a consolidat de asemenea efectivele Flotei de Nord.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#incendiu submarin rus , #Rusia
Comentarii
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
Lumina vine de la Mumia lui Lenin !