Justitia rusa: Condamnat la inchisoare, desi altul s-a recunoscut vinovat

Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 09:08
1712 citiri
Justitia rusa: Condamnat la inchisoare, desi altul s-a recunoscut vinovat
Foto: Arhiva Ziare.com

Justitia a condamnat, joi, la doi ani si trei luni de inchisoare, un rus de 20 de ani acuzat ca a pictat varful unui zgarie-nori din Moscova in culorile Ucrainei.

Vladimir Podrezov a ascultat in tacere pronuntarea verdictului in spatele grilajului care il despartea de sala de audiere, unde era judecat pentru "vandalism cu incitare la ura" de tribunalul Taganski din Moscova, relateaza AFP.

Tanarul facea parte dintr-un grup de "cataratori", care au escaladat unul dintre celebrii zgarie-nori stalinisti din centrul capitalei ruse, in dimineata de 20 august 2014.

Ajunsi in varful edificiului, situat in fata Kremlinului, ei au pictat in albastru imensa stea amplasata acolo si au facut sa fluture un drapel ucrainean, in timp ce relatiile intre Moscova si Kiev sunt foarte tensionate pe fondul razboiului in estul Ucrainei.

Mustang a revendicat pictura-problema

Podrezov a fost condamnat in pofida faptului ca "Mustang" - pseudonim sub care se ascunde un ucrainean celebru pentru fotografiile pe care le face suspendat cu o mana de varful edificiilor inalte - a revendicat actiunea.

Din Ucraina, unde traieste, el a afirmat ca este singurul responsabil in acest caz si a difuzat o inregistrare video a sa si a acrobatiilor sale in varful imobilului stalinist.

"Nu i-am vazut pe acesti rusi pe acoperis si nu-i cunosc", sustine el, adaugand ca "un val de sentimente patriotice" l-a determinat sa picteze din nou steaua, intr-un moment in care conflictul intre soldati ucraineni si combatanti separatisti prorusi isi dubleaza intensitatea.

Justitia rusa a estimat ca Vladimir Podrezov este vinovat de complicitate pentru ca l-a ajutat pe "Mustang" cumparand vopseaua si conducandu-l pana in varful imobilului.

Judecatorii "ar fi trebuit sa-l elibereze, este deja un an de cand el se afla dupa gratii", a estimat unul dintre simpatizantii sai, Ivan Hlopov.

In schimb, tribunalul a achitat patru parasutisti acuzati ca ar fi participat la actiunea de pe varful cladirii, dar care au afirmat ca au nimerit in acel loc in acelasi moment din intamplare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#condamnat Rusia pictura Ucraina , #Rusia