Kiev: Romania si Rusia sunt posibili inamici ai armatei ucrainene

Vineri, 22 Mai 2009, ora 12:01
3067 citiri
Kiev: Romania si Rusia sunt posibili inamici ai armatei ucrainene
Foto: Unian

Ministrul ucrainean al Apararii, Iuri Ehanurov (foto), a declarat ca posibilii inamici ai armatei tarii sale sunt acele state care au revendicari teritoriale fata de Ucraina si a nominalizat in acest sens Romania si Rusia.

"Acestea sunt doua tari ai caror politicieni fac declaratii in acest sens. Mai precis, in Romania autoritatile fac declaratii ca nu recunosc frontiera cu Moldova, pentru ca aceasta ar insemna recunoasterea pactului Molotov-Ribbentrop", a spus ministrul ucrainean citat de Ukrainska Pravda, referindu-se la declaratiile de saptamana trecuta ale presedintelui Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat vinerea trecuta la Piatra Neamt ca Romania considera inutila semnarea unui tratat de frontiera "care sa faca din seful statului roman un partener al lui Ribbentrop si al lui Molotov", explicand ca acest demers ar veni impotriva obligatiilor asumate de statul roman. Declaratia a starnit si nemultumirea Chisinaului.

"Astfel de declaratii sunt periculoase, mai ales ca si alti politicieni declara ca Bucovina si Basarabia reprezinta o problema", a comentat Ehanurov.

Declaratii periculoase si in 2008

Si in anul 2008 o declaratie a presedintelui Traian Basescu a provocat la Kiev reactii vehemente, iar presa rusa nu a ratat consemnarea acestui fapt. Presedintele Basescu declarase la un forum ca in Ucraina "exista destule forte care, chiar daca nu la nivel oficial, vorbesc despre revenirea Transnistriei in componenta Ucrainei, dar aceste forte uita de sudul Ucrainei, care in acest caz ar trebui sa revina in componenta Moldovei".

Este vorba despre o parte a regiunii Odesa, inclusiv fosta Cetatea Alba, in prezent Blegorod-Dnestrovsk. "Restituirea acestei 'iesiri spre mare' este de mai multa vreme pusa pe tapet de partidele de extrema-dreapta din Republica Moldova, dar si din Romania, care pledeaza pentru unirea celor doua tari. In afara de Basarabia de Sud, in urma Pactului Ribbentrop-Molotov, Ucrainei i-a revenit si Bucovina, de care de asemenea nu uita Bucurestiul", explica in aprilie 2008 cotidianul rusesc Nezavisimaia Gazeta.

Probleme si cu Rusia

Pe de alta parte, potrivit Ukrainska Pravda, ministrul ucrainean al apararii, Iuri Ehanurov, a reamintit ca "exista problema Crimeei".

"Dupa Caucaz (dupa conflictul dintre Georgia si Rusia din august 2008 - n.r.) a inceput sa se inteleaga ca exista probleme de securitate regionala si ca trebuie sa ai relatii de prietenie cu vecinii. De asemenea, trebuie sa fii destul de puternic pentru ca nimeni sa nu aiba de intentia sa-si atace vecinul", a spus ministrul ucrainean al apararii.

Ehanurov a adaugat ca "razboiul contemporan este unul scurt. Problema este sa rezisti ceva timp, iar apoi comunitatea internationala se va implica. Eventual. Sistemul de aparare aeriana al Ucrainei este la un nivel performant si acest fapt este cunoscut de vecini", a mai spus el.

La intrebarea daca armata ucraineana are in vedere variante ale unei posibile rezistente in fata Rusiei in Crimeea, ministrul a spus ca "acolo (in Crimeea - n.r.) are loc, mai degraba, un raboi informational".

"Avem relatii foarte bune cu Ministerul rus al Apararii. In scurt timp vom demonstra acest lucru in Crimeea, cand aviatorii rusi vor participa la exercitii organizate pe aerodromurile noastre", a spus ministrul ucrainean.

Peninsula Crimeea, alipita Ucrainei in 1954 de catre presedintele URSS Nikita Hrusciov, este populata aproape in intregime de cetateni rusofoni, iar pozitia prorusa din aceasta regiune este foarte puternica. In plus, Sevastopol este portul de baza al Flotei ruse a Marii Negre.

Ucraina a insistat ca Rusia sa paraseasca aceasta baza navala la 29 mai 2017, cand va expira acordul bilateral semnat in 1997, insa Moscova ar vrea prelungirea contractului de inchiriere. Acest subiect este cu atat mai sensibil pentru Rusia, cu cat Ucraina intentioneaza sa adere la NATO.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#relatii Ucraina Romania, #relatii Ucraina Rusia, #conflict Crimeea, #pact Ribbentrop Molotov , #Rusia